Hvordan mode påvirker mod og selvopfattelse

Hvordan mode påvirker mod og selvopfattelse

Jeg hedder Andrea, jeg er 24 år og sygeplejerske, og jeg flyttede til Paris for et års tid siden. Jeg vil beskrive mig selv som eventyrlysten, madglad og kunstinteresseret, og det afspejler sig i mine skriverier. Jeg er også den slags kvinde, som samfundet kalder for plus-size. 


Jeg føler, at det er på tide, at kvinder fra hele verden, i alle former og i alle stadier af livet, omfavner deres indre styrke.


I dette indlæg vil jeg gerne diskutere, hvordan mode påvirker mit eget mod og min egen selvopfattelse.


Jeg vil beskrive mode, som alle de måder at klæde sig på, med en vis attitude og dristighed. Mode er multikulturel og grænseløs, for når den påvirker så mange mennesker, som den gør, er den nødt til at være mangfoldig. Det er det første, jeg elsker ved mode: at den afhænger af os alle og udvikler sig sammen med os. Men hvordan kan tøj, tilbehør eller makeup være en reel fordel til at opnå selvaccept og selvtillid? 


Jeg er født i Sydfrankrig i en mellemstor by, og jeg flyttede til Paris for næsten to år siden for at opleve et nyt kapitel i mit liv. Som barn plejede min mor at være meget opmærksom på, hvordan min lillebror og jeg så ud. Hun syede meget, hun kunne altid lide pænt tøj og ønskede, at hendes børn altid skulle være velklædte. Hun matchede for eksempel mine hårbånd med mine outfits, og hun matchede endda mine strømpebukser med hårtilbehør om vinteren. Min mor fortalte mig altid, at vores udseende afspejler vores sindstilstand og vores selvtillid. At vokse op med denne indstilling gør, at den måde, jeg klæder mig på, altid er på min favoritliste over ting, jeg prioriterer at tage hånd om. Da jeg var yngre, legede jeg eksempelvis med dukker, og jeg var altid meget opmærksom på, hvordan de så ud: altid pænt klædt på og med ordnet hår.At være sin egen modestylist

Som teenager drømte jeg om at blive stylist. Jeg tegnede en masse kvindesilhuetter og meget tøj. Jeg følte mig kreativ og fri, når jeg tegnede, som om alt var muligt og opnåeligt, fordi jeg havde ansvaret. Som plus size og høj teenager gik jeg i meget af min mors tøj. Jeg var højere og bredere end mine venner, og jeg blev altid set som den modne og ældre af dem.

At gå i voksentøj føltes rigtigt på det tidspunkt, det føltes næsten som et skjold af stof, som jeg kunne tage på for at se verden i øjnene.

Så længe jeg husker det, har jeg i min ungdom altid lagt mærke til mit udseende, hvordan jeg blev set af andre, fordi jeg vidste, at jeg med min højde og mine kurver altid blev set i en menneskemængde, uanset hvad jeg gjorde. Det var også en måde for mig at tage kontrol over noget, som jeg kunne være og var stolt af.


For ca. seks år siden opdagede jeg, at en af mine onkler engang var model for den prestigefyldte franske designer Balmain. Jeg så billeder af ham og følte mig begejstret og glad, fordi det gik op for mig, at andre familiemedlemmer var interesseret i modeverdenen før mig. Og overraskelserne stoppede ikke her: Min lillebror, som er mit livs absolutte stolthed, blev også model. Min mor og jeg opfordrede ham til at prøve, da han var teenager, fordi vi altid vidste, at han gerne ville tage et skridt inden for dette område. Jeg tog med ham til hans første modelcastings i Frankrig og London, og vi havde en fantastisk tid der. Og takket være hans beslutsomhed, talent og modenhed lykkedes det ham at tage til London Fashion Week for at gå optog for en ung designer. Jeg har sjældent følt mig så oprigtigt stolt af nogen. At se ham blomstre på den måde var en stor bedrift for mig som storesøster.


Som 25-årig kvinde kan jeg tjene mine egne penge, så jeg kan forfølge min kærlighed til mode og bruge mode som et sandt spejl af selvtillid. Takket være min nylige status som færdiguddannet sygeplejerske kan jeg købe tøj, der giver mig mulighed for at udforske mange forskellige stilarter, forskellige former og endda forskellige modeperioder takket være vintage tøj. At have et fuldtidsjob (og løn) giver mig mulighed for at klæde mig som jeg vil, og især som jeg føler mig. Fordi mit udseende altid afhænger af mit humør og mine ønsker. Jeg elsker at gå i noget uventet, og det er endnu en af de ting, jeg elsker mest ved mode: at den kan være banebrydende og skubbe til forventningerne.Forventningerne til kvinder i plus size

Socialt set forventes det alt for ofte, at kvinder i store størrelser skal bære stort, neutralt og løst tøj, men der er så mange måder at omfavne dine kurver på. Der er så meget at opdage, så meget at udforske og prøve. Når du opbygger selvtillid, skal du sørge for at omgive dig med omsorgsfulde mennesker. De vil give dig mulighed for at blomstre, som du bør og fortjener. Et mærke som Zizzi giver kunderne mulighed for at bryde den støbning, som samfundet har bygget for dem, en snæversynet og smagløs form for mode. Jeg føler mig stolt over at arbejde med dette mærke, fordi det team, som jeg mødte gennem Everyday Women, har fået mig til at føle, at kvinder endelig er blevet forstået og hørt - fordi de deltager i denne blomstrende bevægelse af kropspositivitet, som jeg anser for at være afgørende i 2022.


Jeg taler om mode, men jeg er nødt til at være lidt mere specifik med hensyn til den type tøj, der giver mig øjeblikkelig selvtillid. Når jeg ønsker at øge min selvtillid, går jeg normalt i stærke farver og mønstre. De får mig til at føle mig glad, modig og ambitiøs. Et af mine yndlingstøjstykker er en god slå-om-kjole. Jeg kan godt lide dem med mellemlang længde og lav halsudskæring. Jeg føler mig altid godt tilpas med mig selv i plateausneakers og -sko, selv om jeg er høj. Når det kommer til tilbehør, elsker jeg at bære ting i mit hår: farverige hårbånd, satintørklæder, turbans. Og endelig: jakker! Jeg er helt vild med jakker, denimjakker, blazere, bomberjakker, oversized jakker osv. Jeg mener, at de altid fuldender selv det mest enkle look. Og de får mig til at huske, hvordan min mor ser så elegant ud med dem. Hun har altid en jakke oven på sit tøj.


Jeg kan godt lide at ændre makeup alt efter mit humør. Jeg kan både bære ret modige looks med en masse farver, men jeg kan også godt lide at bære et meget neutralt og nude look. Læbestifter er min favorit, og jeg har mere end 30 på mit badeværelse!


At kommunikere uden ord

Mode giver mig mulighed for at kommunikere med verden uden ord, men udelukkende takket være de følelser, minder og modige kombinationer, som min egen måde at klæde mig på, indebærer.

Mode giver mig mulighed for at udforske kreativitet, forskellige sindstilstande og endnu vigtigere min udvikling som kvinde.

Den måde, jeg klæder mig på, udvikler sig med mig og vokser med mig - og jeg føler mig selvsikker og stolt over alle de forskellige stilarter, jeg har oplevet, fordi de alle betyder noget for mig. Og på en måde er denne udvikling et udtryk for, hvordan jeg ønsker at blive set i den komplekse verden, vi lever i; som fuldstændig mig selv og som et uventet, men et menneske konstant i udvikling.


Afslutningsvis kan jeg nemt og stolt sige, at mode har været en vigtig faktor i at opbygge og bekræfte min selvtillid, mit selvbillede og mit værd gennem den evige mangfoldighed. Jeg er noget, jeg mærker hver dag, og jeg håber, at du efter at have læst dette indlæg også vil være i stand til at finde det rette perspektiv, der gør det muligt for dig at føle dig selvsikker og stærk. Glem ikke at gøre mode til en fordel for dig selv og ikke en begrænsning!