Hvilket regntøj skal jeg vælge? Det spørgsmål har du måske stillet dig selv flere gange. Men svaret afhænger af flere ting. Skal du ud og være fysisk aktiv? Hvor meget regner det? Og hvilken pasform kan du bedst lide? Det kan måske virke lidt uoverskueligt at finde det bedste dame regntøj, så derfor hjælper vi dig her med at blive klogere på alt fra typer af regntøj og funktioner til vedligeholdelse og materialer.


Forskellige typer af regntøj

Der findes forskellige former for regntøj, og alt efter hvad du skal, og hvor lang tid du skal være ude i regnen, kan det være godt at kende de forskellige typer, så du bedst kan udnytte deres forskellige funktioner.


Traditionelle regnjakker

Den traditionelle regnjakke er ofte forholdsvis lang og med lynlås og hætte. Den minder om en almindelig jakke, men er lavet i et andet materiale og har måske også nogle andre funktioner. Denne type regnjakke kan findes i flere forskellige farver og pasformer, men den sidder som regel tættere på kroppen end en regnponcho. Regnjakken er både tidløs og funktionel, hvilket gør den god til alt fra vandreture i skoven til de daglige ærinder.


Regnponchoer

Med en regnponcho er der masser af plads til bevægelse. Den løse og rummelige pasform gør den til et godt valg, hvis du skal være aktiv ude i regnen. Den er nem og hurtig at få på, og den fylder ofte ikke mere, end at du kan have den med i tasken. En regnponcho er mere enkel end en traditionel regnjakke, og derfor har den typisk ikke en masse lommer, lynlåse og funktioner. Så hvis du har brug for noget let regntøj, som du nemt kan få over dit tøj (og måske endda også en lille rygsæk), er regnponchoen det oplagte valg.


Regnbukser

Hvis du vil være sikker på at holde dig helt tør, er det ikke nok med en god regnjakke eller regnponcho. Så skal du også bruge et par regnbukser. De er nemme at have på over dit almindelige tøj, og de holder dine ben tørre og beskyttede. Især hvis du skal cykle, vandre eller bare være i regnen i længere tid, er et par regnbukser uundværlige.

Kend dit behov

For at du bedst kan vælge det rette regntøj, er det en god idé at overveje, hvad du skal, hvordan vejrforholdene er, og hvilke funktioner du har brug for. Det er alt sammen faktorer, som kan have betydning for, hvad du skal gå efter.


Aktivitetsniveau

Skal du bare lige hurtigt ud og løbe et ærinde, eller skal du på et længere udendørs eventyr? Det har sikkert indflydelse på, hvilke funktioner du har brug for, at dit regntøj har.


Til hverdagsbrug

Der kan være mange hverdagssituationer, hvor du kan have brug for godt regntøj. Det er uanset, om du skal cykle på arbejde eller en hurtig tur ud at handle. Til de daglige gøremål er komforten og tilgængeligheden vigtig. Du skal nemt kunne trække i regntøjet, og det skal som minimum have de basale funktioner som en god hætte, tapede sømme og plads til bevægelse. Det vil selvfølgelig også være en fordel, hvis dit regntøj kan passe til dit hverdagstøj, så du ikke behøver at tænke for meget over, at du har praktisk overtøj på, som måske forstyrrer dit look.


Udendørsaktiviteter

Skal du være ude i naturen i længere tid, eller skal du være aktiv, imens du er ude, har du højst sandsynligt brug for flere funktioner. Hvis du ofte er ude i det våde vejr, har du først og fremmest brug for noget holdbart regntøj, der tåler at blive brugt i al slags vejr. Uanset om du er ude for at vandre eller cykle på mountainbike eller noget tredje, skal dit regntøj være slidstærkt, give god beskyttelse og kunne klare hårdt vejr.


Du kan måske også have brug for nogle gode lommer, der kan holde dine småting tørre, en stor, justerbar hætte og et par regnbukser med plads til bevægelse. Og sidst men ikke mindst skal det være noget åndbart regntøj til damer - når du er aktiv, har du nemlig brug for at kunne komme af med noget af varmen.


Årstid og vejrforhold

Årstiden og de øvrige vejrforhold har også noget at sige i forhold til, hvilket regntøj du skal vælge. Det kan være, det er en lun sommerregn, du skal ud i. Eller måske skal du forberede dig på en våd og blæsende efterårsdag.


Forår og sommer

Selvom det er varmt, kan det sagtens regne - og nogle gange endda ekstra meget. Derfor er det godt at have en åndbar regnjakke til damer, så du kan forblive tør uden at have det alt for varmt. Nogle regnjakker har ventilationsåbninger på ryggen eller under armene, som hjælper kroppen med at komme af med varmen. Du kan også finde regntøj, som er lavet i et lettere materiale som polyester. Hvis det er behandlet, så det er vandafvisende, er det velegnet til varmere vejr, fordi det er så let.


Efterår og vinter

Til de koldere måneder har du brug for regntøj, der er godt isoleret. Det skal måske kunne holde til at modstå både regn og slud. Sørg for at vælge regntøj med højere vandsøjletryk, så du er sikker på at forblive tør. Når vejret bliver køligere, kan du også skifte over til regntøj med fleece. Det giver god komfort, samtidig med at du har mindre risiko for at blive kold. Alternativt kan du i denne periode bruge en softshelljakke i stedet for en regnjakke. Den giver god beskyttelse mod hårdere vejr, samtidig med at den er funktionel og åndbar.

Praktiske funktioner

Alt efter hvornår du skal bruge dit regntøj, og hvad du skal lave, kan du have brug for forskellige praktiske funktioner. Vi gennemgår nogle af de mest almindelige funktioner herunder.


Lommer og lynlåse

Når du er ude i regnen, er det ikke kun dig, men også dine ting, der skal holdes tørre. Derfor er det vigtigt, at både lynlåse og lommer er vandtætte. Gå efter tapede sømme i lynlåsene, så regnen ikke slipper ind gennem de små syhuller. Sørg også for at have gode lommer, der passer til dit behov. Det kan være, du har brug for nogle store lommer, hvor du kan have alt fra et par handsker til et par høretelefoner. Det kan også være, du hellere vil have nogle små inderlommer, hvor du kan have din telefon og dine nøgler, så det føles mere sikkert.


Hætter og lukninger

Det er en god idé at holde øje med både hætte og lukninger på dit regntøj. Lukningernes vigtigste funktion er at holde regnen ude, men det er forskelligt, om det er med lynlås, knapper, velcro eller noget fjerde. Det afhænger af regntøjets design og dit behov.


Din regnjakke skal også have en hætte, som kan beskytte dit hoved mod regnen. Nogle jakker har en aftagelig hætte, mens den på andre er fastgjort. Jo flere justeringsmuligheder den har, jo bedre kan du tilpasse den, så du bedst kan holde dig tør. Hvis du skal have en cykelhjelm eller hue på under hætten, så sørg også for at den er stor nok.


Farver og reflekser

Når det regner meget, kan det nogle gange være sværere at se noget - især først og sidst på dagen. Derfor kan det være en god idé både for din egen og for andres skyld, at du vælger noget regntøj med reflekser. Det øger sikkerheden og synligheden, så det er lettere for andre at få øje på dig.


Reflekser er én måde at blive set på, men en anden er farver. Meget regntøj er i mørke farver, men hvis du kan lide farverige outfits, er det oplagt at sætte farver på dit regntøj også. Det gør dig mere synlig, det er trendy, og hvem ved - måske kan det også sprede smil og god stemning i det våde (og for nogen triste) vejr.


Hvad er regntøj lavet af?

Regntøj fremstilles normalt af materialer, der er specielt udviklet til at være vandtætte eller vandafvisende, samtidig med at de er åndbare og komfortable. Det kan for eksempel være nylon eller polyester, som er behandlet med en vandafvisende belægning. Tit kombineres materialer og funktioner for at give det bedste resultat.


Nogle af de mest almindelige materialer i regntøj er:

  • Polyester: Et syntetisk stof som ofte bruges som ydermateriale i regntøj. Det kan behandles med en vandafvisende belægning eller membran for at forhindre, at vandet trænger igennem.
  • Nylon: Et andet syntetisk materiale som også ofte bruges som ydermateriale i regntøj. Det er kendt for sin holdbarhed og vandafvisende egenskaber.
  • Polyurethan (PU): PU-belægninger bruges tit som vandtætte barrierer på stoffer som polyester eller nylon. De giver vandafvisende egenskaber og åndbarhed.
  • Membraner: Materialer som Gore-Tex, eVent og andre vandtætte membraner bruges i regntøj for at kombinere vandtæthed med åndbarhed. De tillader vanddamp at slippe ud, mens de forhindrer vand i at trænge ind.
  • Vinyl: Vinylbelægninger kan også bruges til at skabe vandtæt regntøj. Dette materiale kan være mere plastisk og mindre åndbart end nogle af de andre muligheder.
  • Coated nylon eller polyester: Disse materialer er belagt med en vandtæt eller vandafvisende forbindelse for at beskytte mod regn. De kan variere i tykkelse og åndbarhed.

Forstå vandtæthed og åndbarhed

De to begreber, som man oftest taler om, når det kommer til regntøj, er vandtæthed og åndbarhed. Men det kan være svært at vide, hvad man skal gå efter, hvis ikke man er vant til at forholde sig til de faktorer. I afsnittene herunder får du forklaringen på, hvad det betyder, og hvad du skal holde øje med.


LÆS OGSÅ: Guide i åndbarhed og vandtæthed


Vandsøjletryk i regntøj

Regntøjets vandtæthed vurderes ud fra en teknisk måling af vandsøjletryk. Producenten tester det ved at placere en vandsøjle oven på stoffet. Man aflæser vandsøjletrykket ved at måle i millimeter, hvor meget vand der kan være i vandsøjlen, før det begynder at trænge igennem materialet. På den måde får man resultatet. Jo højere vandsøjletrykket er, jo mere vandafvisende er materialet.


Hvor vandtæt skal regntøjet være?

Det er vejrforholdene og det, du skal lave, det er med til at definere, hvor vandtæt dit regntøj skal være. Hvis bare der er lidt støvregn, når du skal ind til byen, behøver dit regntøj ikke at være lige så vandtæt, som hvis du skal på en længere vandretur i silende regn.


Du kan bruge niveauerne herunder som hjælp til at vurdere, hvor vandtæt dit regntøj skal være.

  • 1.000-5.000 mm.: For let regn og almindelig brug i bymiljøet er regntøj med dette vandsøjletryk normalt tilstrækkeligt. Dette niveau af vandtæthed kan beskytte mod lette regnbyger og let fugt. Det kan være lette regnjakker eller nogle træningsjakker, der ligger inden for dette niveau.
  • 5.000-10.000 mm.: Hvis du planlægger at være udenfor i længere tid eller deltage i aktiviteter som vandreture, cykling eller camping, bør du overveje regntøj med et vandsøjletryk på mindst 5.000 mm. til 10.000 mm. Dette niveau vil give bedre beskyttelse mod moderat regn og mere udfordrende vejrforhold. Her vil du oftest finde softshelljakker og nogle outdoorbukser.
  • 10.000-20.000 mm.: Hvis du befinder dig i områder med hyppig kraftig regn eller ekstreme vejrforhold som bjergene eller regnskove, er regntøj med dette vandsøjletryk ideelt. Dette niveau af vandtæthed giver god beskyttelse mod kraftig regn og krævende miljøer. Det kan være overtøj som skaljakker eller skijakker.
  • Over 20.000 mm.: Professionelle udendørsarbejdere som bjergbestigere, redningsarbejdere eller sejlere kan have behov for ekstraordinært vandtæt regntøj med ekstremt høje vandsøjletryk, der passer til deres specifikke krav og risikofaktorer.


Åndbart regntøj til damer

Dit regntøj skal holde vand ude, men det skal samtidig også lade kroppens varme trænge ud gennem tøjet. Det kan være en svær balance, fordi for høj åndbarhed kan påvirke vandtætheden, mens for lav åndbarhed gør, at tøjet føles fugtigt eller klamt på huden.


Åndbarhed i regntøj måles ved en vurdering af, hvor godt fugt såsom sved kan fordampe fra kroppen gennem stoffet. Man måler mængden af vanddamp, der kan passere gennem en kvadratmeter stof i løbet af en tidsperiode og betegner det som “gram pr. kvadratmeter pr. 24 timer” (g/m2/24h). Intervallerne herunder kan være en vejledning i, hvor åndbart dit regntøj skal være.


  • Under 5.000 g/m2/24h: Lav åndbarhed. Dette betyder, at tøjet har begrænset evne til at lade fugt passere gennem stoffet, hvilket kan føre til øget sveddannelse og ubehag under aktiviteter.
  • 5.000-10.000 g/m2/24h: Moderat åndbarhed. Dette niveau af åndbarhed giver en rimelig balance mellem komfort og beskyttelse mod fugtighed.
  • 10.000-20.000 g/m2/24h: Høj åndbarhed. Dette niveau af åndbarhed tillader effektivt fugt at passere gennem stoffet og er velegnet til mere intense aktiviteter.
  • Over 20.000 g/m2/24h: Meget høj åndbarhed. Dette niveau af åndbarhed er ideelt til intens fysisk aktivitet og sørger for optimal komfort under svedige forhold.

Størrelse og pasform

Som udgangspunkt kan du bare vælge regntøj i din normale tøjstørrelse. Det kan dog altid være praktisk at gå efter en forholdsvis løs pasform. Så har du nemlig mulighed for at have flere lag, i form af for eksempel en strik og et par jeans, på under regntøjet. Samtidig er der bedre plads til bevægelse, hvis du skal være aktiv. Løsere regntøj giver også god komfort, fordi det giver bedre luftcirkulation. Men det er altid en personlig præference, om man er til den ene eller anden pasform. Gå med det som du føler dig mest tilpas i.


Vedligeholdelse og pleje af regntøj

Hvis du gerne vil beholde dit regntøj i mange sæsoner, skal du pleje og vedligeholde det for, at det forbliver vandtæt og funktionelt.


Sørg for at vaske det efter anvisningerne med en mild sæbe - og undgå skyllemiddel. Når du har vasket det, må det ikke blive tørretumblet, og det må heller ikke tørre i direkte sollys. Hvis ikke du tørrer det korrekt, risikerer du at skade belægninger og nedbryde materialerne over tid.


Det kan virke mærkeligt at tale om imprægnering af regntøj, fordi det jo gerne skulle være behandlet. Men over tid kan belægningerne og membranerne miste deres effekt, så det er nødvendigt at genopfriske vandtætheden ved at imprægnere.


Vælg det bedste regntøj til dig

Når du stiller spørgsmålet “Hvilket regntøj skal jeg vælge?”, kan det virke uoverskueligt at finde svaret. Men det, du skal overveje, er: Hvad skal jeg lave ude i regnen, og hvordan er vejret ellers? På den måde kan du spore dig ind på, hvilke funktioner du har brug for. Dertil kommer de individuelle præferencer som pasform og stil. Når det er på plads, kan du gå på jagt efter det dame regntøj, der passer dig bedst.


Alternativt vandtæt overtøj

Det bedste valg på regnfulde dage er uden tvivl regntøj, men hvis man vil have alternativer, er der et par andre modeller, man kan kigge mod.


  • Skijakke: En skijakke er designet til at klare udfordrende vejrforhold. Den er udviklet med fokus på tekniske funktioner og materialer, der sikrer komfort, beskyttelse og fleksibilitet. Den er varmere end en regnjakke, har typisk bedre åndbarhed og beskytter mod kraftig regn og sne.
  • Softshelljakke: Softshelljakken er god, hvis du skal lave udendørs aktiviteter, hvor du har brug for bevægelsesfrihed, men samtidig gerne vil være beskyttet mod vejret. Det er en praktisk jakke, som oftest har god åndbarhed. Den har ikke samme niveau af vandtæthed som en regnjakke, men den kan beskytte mod let regn.
  • Vinterjakker: De fleste vinterjakker er vandafvisende eller vandtætte, fordi de er designet til at beskytte dig i de kolde vintermåneder. Det er typisk tykkere og tungere end en regnjakke og godt isolerede. Graden af vandtæthed varierer, så vær opmærksom på hvad du skal bruge jakken til.


Skaljakke eller regnjakke?

I din søgen efter regntøj kan du måske støde på skaljakken, og for at du bedst kan vurdere, om du har brug for en regnjakke eller en skaljakke, er her en beskrivelse af de to jakker.


  • Skaljakke: Skaljakken er designet til at beskytte mod vind, vand og sne. Den er velegnet til udendørs aktiviteter, fordi den kan klare udfordrende vejrforhold, samtidig med at den er holdbar og åndbar. Ulempen ved skaljakken er, at den typisk er tungere at have på, fordi den har så mange funktioner.
  • Regnjakke: Regnjakken er designet specifikt til at beskytte mod regn. Den er lavet i et lettere materiale, som gør den velegnet til hverdagsbrug. Samtidig er den nem at have med og tage på over dit almindelige tøj.