Vandtæthed og åndbarhed

Vandtæthed og åndbarhed

Vandtæt materiale

Vandtætte materialer forhindrer vand i at komme igennem, og så har de egenskaber, der holder regn og sne ude og holder kroppen tør. Vandtæthed måles i den mængde af vand, målt i mm, der kan presses på materialet før der kommer vand igennem. Vandtæt stof fremstilles ved at laminere eller dække materialet med en vandtæt membran.

Åndbarhed

Det særlige ved åndbare materialer og det, der gør dem behagelige at have på, er, at sveden kan trænge igennem og dermed komme væk fra kroppen. Det kan den fordi der anvendes en speciel membran i disse materialer. I membranen er der en masse huller, som har en størrelse, der gør at sved kan passere, men vanddråber ikke kan.


Der findes forskellige grader af åndbarhed, som afhænger af, hvor hurtigt sveden passerer gennem materialet. Måden man måler åndbarhed på er ved at kigge på, hvor mange gram sved der er pr. m2 stof over 24 timer (g/m2/d).

Vask

Ved produkter med specielle egenskaber som vandtæthed og åndbarhed er det vigtigt at behandle tøjet rigtigt for at sikre en lang levetid og ydeevne.


Vaskeinstruktionen skal følges nøje, og der skal bruges produkter lavet specielt til denne type materiale. Dette sikrer, at membranerne på materialet holder længere, og dermed beholder produktet de specielle funktioner længere. Hvis produktet ikke behandles korrekt, bliver membranen beskadiget og dens specielle egenskaber forsvinder hurtigt.


Tapede sømme

For at sikre at et produkt bliver fuldstændig vandtæt kan man dække alle sømme med en speciel tape. Denne tape højner produktets egenskaber og bruges ved regntøj og noget skitøj.