Guide: Hvordan skal en BH sidde?

Guide: Hvordan skal en BH sidde?

Mange kvinder bruger BH næsten hver dag, og også i flere timer af gangen. Derfor er det vigtigt, at den sidder godt og behageligt. Hvis den sidder rigtigt, vil du nærmest ikke kunne mærke, du har den på. Hvis den til gengæld sidder forkert, kan den give ubehag i form af rødme og smerter. BHens vigtigste formål er desuden at støtte brysterne, men det kan den kun gøre, hvis den sidder rigtigt.


Der er altså flere gode grunde til at sørge for, at din BH sidder rigtigt. Og derfor er der også flere funktioner, du skal holde øje med, når du har din BH på. Vi fortæller, hvad du kan gøre for at sikre, at din BH sidder, som den skal, og så giver vi dig 9 tegn på, at den sidder forkert.


Find din BH-størrelse

Det vigtigste er at sikre, at du bruger den rigtige BH-størrelse. Men det kan også være svært at finde den. Den bedste måde, du kan finde din størrelse på, er ved at få en professionel til at måle dig. I vores fysiske butikker har vores personale både udstyr og skema, så de kan hjælpe med at måle dig og finde frem til din størrelse.


Hvis du selv vil finde din BH-størrelse, kan du tage et målebånd og måle dig lige under brystet og hen over brystet, hvor det er bredest. Derefter skal du bruge et størrelsesskema, så du kan sammenligne dine to mål og på den måde finde din størrelse. I vores BH-guide kan du taste dine mål ind, få udregnet din størrelse og se et størrelsesskema. Der kan du også læse mere om, hvordan du skal gøre.


LÆS OGSÅ: Hvilken slags BH skal du vælge?


Sådan skal din BH sidde

Uanset om du er på udkig efter den bedste BH til stor barm eller den bedste BH til lille barm, er det de samme funktioner, du skal holde øje med. Når du har BHen på, er der fem steder, du skal være opmærksom.

1. Omkredsen

Omkredsen af din BH skal hverken være for stor eller for lille. BHen skal sidde tæt uden at stramme for meget. Hvis omkredsen er for lille, vil den klemme og give mærker, mens en for stor omkreds vil få BHen til at glide op. Ingen af delene giver den rette støtte til brysterne. Når du har BHen på, skal den sidde vandret rundt om kroppen, og du skal gerne kunne trække den et par centimeter ud fra kroppen. Er omkredsen kun få centimeter for lille, kan du prøve at bruge en BH-forlænger og se, om det hjælper.

2. Skålstørrelsen

Ligesom med omkredsen, så skal skålen heller ikke være hverken for stor eller for lille. Hvis skålen gaber, og du kan se ind i den, skal du bruge en mindre skålstørrelse. Og hvis skålen ikke dækker brystet, eller brystet presses ud af skålen, skal du gå op i skålstørrelse. Husk at skålen skal ligge glat og dække hele brystet.

3. Bøjlen

Hvis din BH har bøjler, skal du sørge for, at de ligger helt tæt mod kroppen. Samtidig skal bøjlerne følge kroppen hele vejen under og på siden af hvert bryst. Hvis ikke bøjlerne gør det, eller hvis de klemmer og føles ubehagelige, skal du prøve en anden størrelse eller pasform.

4. Lukningen

De fleste BHer har en justerbar lukning. Måske ændrer din krop sig en smule, eller måske er din BH lavet i et materiale, der kan give sig lidt. I sådanne tilfælde er det rart med en justerbar lukning, så du stadig får en behagelig BH med god støtte. Ved mange BHer sidder lukningen bagpå, mens andre har frontlukning. Det er et spørgsmål om smag og behag. Det vigtigste er bare, at du bruger den justerbare lukning til at sikre, at din BH sidder, som den skal i omkredsen.

5. Stropperne

Det er en god idé at gå efter BHer med justerbare stropper. Så er der nemlig større chance for, at din BH kommer til at give den støtte, du har brug for. Hvis stropperne er for løse, glider de ned og giver ingen støtte. Men hvis de er for stramme, vil de gnave på skuldrene og få BHen til at trække opad på ryggen. Du skal helst kunne få en finger eller to ind under stropperne. Skal du bruge den bedste BH til stor barm, kan du gå efter ekstra bredde stropper eller vatterede stropper.

9 tegn på at din BH sidder forkert

Der kan være forskellige grunde til, at din BH sidder forkert, men hvis du er i tvivl om, hvorvidt din BH sidder, som den skal, er der her ni tegn på, at din BH sidder forkert. Det kan enten være fordi du bruger den forkerte størrelse eller den forkerte pasform. Udover at det vil føles ubehageligt at have BHen på, kan det også give rygsmerter og hudirritation. Derfor skal du være opmærksom på disse tegn.


1. Brysterne presses sammen: Hvis bøjlerne ikke deler brysterne, eller hvis BHen sidder uden på brysterne, så de presses sammen, kan det være tegn på, at du skal bruge en større skålstørrelse.


2. Rynker eller tomrum ved skålen: Der må ikke være rynker eller tomrum ved skålen - hverken i toppen eller bunden. Det betyder nemlig, at skålen er for stor. Det er ikke unormalt, at det ene bryst er større eller mindre end det andet, men hvis det gælder for begge bryster, skal du ændre skålstørrelsen.


3. Dobbeltbryster: Hvis kanten af skålen skærer på brystet, så der kommer en bule over hvert bryst, er din skålstørrelse sikkert for lille. Skålen skal dække hele brystet, og hvis ikke den gør det, kan du risikere, at der kan ses et par ekstra buler på brysterne, når du har tætsiddende tøj på.


4. BHen sidder løst under brystet: Hvis din BH sidder løst rundt om kroppen, og hvis brysterne måske endda kan ses under skålen, så er omkredsen for stor. Måske kan det hjælpe at justere lukningen, men hvis ikke det er tilfældet, skal du have fat i en mindre omkreds og måske en større skålstørrelse.


5. Røde mærker under brystet: Hvis du oplever røde mærker under brystet efter en dag med BH på, er omkredsen højst sandsynligt for lille. Vi anbefaler, at du vælger en større størrelse eller bruger en BH-forlænger.


6. Brysterne buler ud ved siden: Buler huden ud i siden, eller stikker bøjlen ud i siden, kan det betyde, at skålen er for lille. Skålen skal nemlig dække hele brystet for at give bedst komfort og støtte. Prøv en større skålstørrelse.


7. BHen kryber op ad ryggen: Omkredsen er for stor, og stropperne er strammet for meget, hvis din BH bevæger sig for langt op ad ryggen. BHen skal sidde som en vandret linje rundt om kroppen, og hvis ikke den gør det, kan det være en god idé at prøve med en større omkreds.


8. Stoffet over brystet folder sig: Hvis brystet ikke er stort nok til at fylde skålen ud, kan du opleve, at stoffet folder sig en smule ind over brystet. Hvis det er tilfældet, bør du prøve en mindre skålstørrelse.


9. Midterstykket har ikke kontakt med brystbenet: Når midterstykket på BHen ikke rører ved dit brystben, men bare lægger sig oven på brystet og derfor gaber i midten, er det tegn på, at din skålstørrelse er for lille. Så har du brug for en større skål og måske også en mindre omkreds.LÆS OGSÅ: Sådan vasker du din BH