Sådan vasker du din BH

Sådan vasker du din BH
Sådan vasker du din BH

En god BH er helt essentiel. Den giver støtte, den booster selvsikkerheden, og den kan give følelsen af et komplet outfit. Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at du passer så godt på den som muligt.


Hvis du har en BH, du er særligt glad for, bruger du den sikkert også ofte. Og når en BH bliver brugt flittigt, skal den også vaskes en gang imellem. Men hvordan gør man det på en måde, så man sikrer, at den kan benyttes igen og igen?


Hvordan vasker man BHer?

Det bedste du kan gøre for din BH er at vaske den i hånden. Hvis du vasker den i vaskemaskinen, er der nogle risikofaktorer, du skal tage højde for. Uanset hvilken vaskeform du vælger, er det en god idé at være opmærksom på den sæbe, du bruger.


Du bør aldrig bruge skyllemiddel, når du vasker din BH. Det kan nemlig skade elasticiteten. Sæbe er ikke et no-go, men hvis du vil vaske den med vaskemiddel, skal det helst være noget, der er mildt - gerne til finvask.


For en sikkerheds skyld er det også en god idé at fjerne eventuel udtagelig vattering eller tilbehør, inden du vasker BHen.

Hvordan vasker man sin BH i hånden?

Det allerbedste, du kan gøre, er at vaske din BH i hånden. Du kan gøre det i en balje eller i håndvasken, og det kræver ikke mere end vand og eventuel sæbe. Det kan virke mere krævende end at smide den i vaskemaskinen, men du vænner dig hurtigt til det, og både du og din BH vil nyde godt af det, fordi BHen holder længere.


Den klassiske håndvask er især god, hvis du skal vaske en bøjle-BH. Maskinvask er nemlig meget hårdere for BHen, og det betyder, at der er større risiko for, at bøjlen knækker eller laver hul i stoffet og risikerer at gøre skade på det andet tøj i maskinen og måske endda også selve vaskemaskinen.


Faktisk er det ret simpelt at vaske en BH i hånden. Du lader bare BHen ligge i blød i vandet med lidt vaskemiddel til finvask, og så skyller du den bagefter og hænger den til tørre. Der er to ting, der er vigtigt at huske: for det første må vandet ikke være for varmt. Brug lunkent vand da varmt vand kan ødelægge elasticiteten. For det andet skal BHen ikke ligge i blød i alt for lang tid - især ikke hvis det er en farvet BH. Så kan du nemlig risikere, at farven falmer.


Hvis du vasker din BH i vaskemaskinen

Nogle gange har man ikke mulighed for at vaske sin BH i hånden, og nogle gange har man bare brug for at tage den lette løsning og lade vaskemaskinen klare det. Det kan også være, at du ganske enkelt bare foretrækker at vaske din BH i vaskemaskinen. Det er heller ikke forbudt at maskinvaske en BH. Det forkorter bare BHens levetid og er mere risikobetinget.


1. Det første, du skal gøre, er at lukke alle hægterne på BHen. Det kan ende galt for både tøj og vaskemaskine, hvis en af dem sætter sig fast.


2. Dernæst anbefaler vi, at du lægger BHen i en vaskepose. På den måde undgår du nemlig ovenstående, og så er det bare mest skånsomt for din BH at vaske den i sådan en.


3. Når du er klar til at starte vasken, bør du selvfølgelig følge vaskeanvisningen. Generelt vil det bedste dog være at bruge et skåneprogram og aldrig at vaske BHen ved mere end 30 grader. Og så har vi jo også allerede nævnt vaskemidlet, som skal være mildt og skyllemidlet som du bare skal gå helt udenom.

Hvor tit skal man vaske sin BH?

Det er individuelt, hvor tit man bør vaske sin BH, men det er sjældent, det behøver at være hver dag eller efter hver brug. Tværtimod kan det slide meget på BHen at blive vasket, så det kan være godt ikke at gøre det for ofte.


Flere går efter tommelfingerreglen om, at en BH kan bruges tre eller fire gange, før den behøver at blive vasket, men det er selvfølgelig op til dig at vurdere, om det er gældende for dig. Hvis du ofte sveder, kan det være, du skal vaske den hver anden gang - det kan for eksempel være tilfældet om sommeren. Derudover er der selvfølgelig sportsBHen, som skal vaskes hver gang, den har været brugt.


Et tip er at have flere BHer i skabet, som du kan skifte mellem. På den måde har du altid en at tage på, når en er til vask, og samtidig går der længere tid, før du er nødt til at vaske.


Sådan tørrer du din BH

Lad os bare starte med at slå én ting fast: du skal aldrig komme din BH i tørretumbleren. De høje temperaturer gør ikke noget godt for den. Du skal faktisk bare lade den lufttørre.


Efter du har vasket BHen - enten i hånden eller maskinen - kan du måske have lyst til at vride eller klemme den inden du tørrer den, men det må du ikke. Det kan i stedet være, du lige forsigtigt skal forme den, så den kommer nogenlunde tilbage til sin oprindelige form. Det er især, hvis den er blevet vasket i maskinen, at det kan ske, den er blevet misformet.


Når det kommer til selve tørringen, er det bedste, du kan gøre, at lade din BH liggetørre. Du lægger den bare med skålene opad på et håndklæde eller lignende og lader den tørre af sig selv. Helt simpelt og nemt. Derefter er den klar til at blive brugt igen. Og igen.