Reflect

Hos Zizzi ønsker vi at være en del af den forandring, verden har brug for. Vi kan alle tage bedre beslutninger og gøre mere. Men det er sammen, at vi kan gøre allermest.


Derfor har vi som modevirksomhed – og som din leverandør af tøj til alle anledninger – et ansvar for at stille bedre muligheder til rådighed. For at gøre det muligt for dig at træffe reflekterede valg om det tøj, du køber.


For os betyder det flere ting. Først og fremmest betyder det, at vi vil skabe tøj, som du elsker, bruger og passer på.


For det andet betyder det, at vi vil tilbyde mere tøj, der er lavet i materialer, som er velovervejede, og som tager bedre hensyn til den verden, vi lever i. Disse materialer kan du læse mere om her.


I Zizzis butikker og online, kan du finde produkter i mere ansvarlige materialer ved at kigge efter mærket ”Reflect”. 


Disse varer er lavet i et materiale, som på en eller flere måder er bedre end deres klassiske modstykke.


Det kan være, at der bruges mindre vand i produktionen, at CO2-udledningen er lavere, at der bruges færre kemikalier, at materialet er genanvendt eller noget helt femte.


Der findes endnu ikke et materiale, som kan klassificeres som 100% bæredygtigt. Derfor arbejder vi mod at anvende mere velovervejede og bedre materialer – og vi opfordrer dig til at reflektere over dine valg. Herunder finder du en oversigt over materialer, der kvalificerer et produkt til at få Reflect-mærket – og om materialernes fordele og ulemper.


Læs videre og bliv klædt på til at tage mere reflekterede valg i dit forbrug af tøj og mode.

Økologisk bomuld

Økologisk bomuld har flere fordele, der er værd at kende, når du står overfor en købsbeslutning. Først og fremmest bruges der ingen giftige kemikalier i hverken produktion eller dyrkning af tøj i økologisk bomuld. Det inkluderer også pesticider og GMO’er (genetisk modificerede organismer). 

Det er især en fordel for biodiversiteten, jorden og grundvandet i de områder, hvor bomulden dyrkes. Det betyder også, at landmændene og arbejderne på fabrikkerne ikke udsættes for giftige kemikalier, hvilket er en stor fordel for deres helbred. Dyrkningen kræver dog større arealer end ved almindeligt bomuld. Samtidig er det stadig uvist, om økologisk bomuld bruger mindre vand end konventionelt bomuld, og der er stadig tale om store mængder.


LENZING™ og ECOVERO™

LENZING™ og ECOVERO™ er varemærker fra Lenzing AG LENZING ECOVERO™ viskose er en viskose fra virksomheden LENZING™. Træet brugt i produktionen stammer fra certificeret ansvarligt skovbrug. Der anvendes kun økologiske og ikke-giftige opløsningsmidler i produktionen, og fabrikkerne benytter en særlig produktionsmetode, så vandforbruget og CO2-udledningen halveres sammenlignet med almindelig viskose.


TENCEL™

TENCEL™ er et varemærke fra Lenzing AG. TENCEL™ Lyocell er en lyocell-fiber, som produceres af LENZING™. Træet brugt i produktionen af TENCEL™ Lyocell stammer fra certificeret ansvarligt skovbrug. Der anvendes kun økologiske og ikke-giftige opløsningsmidler. Fabrikkerne benytter et lukket system, der genbruger mere end 99% af opløsningsmidler og vandet i produktionen.


Genanvendt polyester

Genanvendt polyester er lavet af genanvendte plastflasker, stofrester fra produktionen eller brugte polyesterprodukter. Genanvendt polyester mindsker mængden af plast- og tekstilaffald og bidrager i nogle tilfælde til en mere cirkulær modeindustri.


Livaeco™ by Birla Cellulose™ Viskose

Livaeco™ by Birla Cellulose™ Viskose er, ligesom Ecovero™, en viskose lavet på bedre og mere ansvarlig vis end konventionel viskose. Træet, som er viskosens råmateriale, stammer i dette tilfælde fra certificeret ansvarligt skovbrug. Træet hakkes til træflis og bliver opløst i en kemisk proces og omdannet til en fiber, som til sidst kan væves til stof.

Produktionen af Livaeco™ by Birla Cellulose™ Viskose forgår i et lukket system, hvor vand og opløsningsmidler genbruges. Det fører til et lavere vandforbrug og en begrænsning af CO2-udledning. Livaeco™ by Birla Cellulose™ Viskose kan spores i hele produktionsprocessen ved hjælp af blockchain-teknologi. Det skaber gennemsigtighed og forståelse for produktets rejse. Som det ser ud nu, kan viskose ikke genanvendes. Pas derfor godt på dine viskoseprodukter og reparer dem, hvis de går i stykker.


Global Organic Textile Standard (GOTS)

GOTS står for Global Organic Textile Standard. Det er den førende internationale certificeringsstandard indenfor økologiske tekstiler. Certificeringen er en garanti for, at bomulden har vokset, høstet og dyrket uden brug af pesticider, GMO’er og andre harmfulde substanser. Dette sikrer arbejderes helbred og kvaliteten af vand og jord, hvor bomulden har groet. GOTS er anderledes end de fleste andre økologiske tekstilcertificeringer ved også at have høje krav til andre bæredygtige aspekter, såsom den sociale adfærd i værdikæden. Dette inkluderer at arbejdere bliver betalt en leveløn, forbud for børnearbejde og sikre arbejdsforhold. Hvert led i værdikæden tjekkes årligt for at sikre at de fortsat møder de højeste krav for GOTS-standarden.


Global Recycled Standard (GRS)

GRS står for Global Recycled Standard og er en af de førende standarder indenfor genanvendte tekstiler. Standarden er en garanti for, at minimum 50 procent af fibrene i et produkt stammer fra genanvendte materialer. Selvstændige tredjeparter besøger hvert led i værdikæden for at sikre, at råmaterialer og genanvendt materialer afholdes separat fra hinanden. Udover at sikre det genanvendte indhold, har GRS-standarden også høje sociale og miljømæssige krav. Potentielt harmfulde substanser kan ikke anvendes i eller på GRS-produkter, og det inspiceres at kemikalier håndteres på en miljømæssig sikker måde. Arbejdere skal have rene og sikre arbejdsforhold, som er fri for diskrimination og børnearbejde, hvilket er forbudt.