Tips til vask af strik

Tips til vask af strik

De fleste af os har en eller anden form for strik i garderoben. En striktrøje, et par strikbukser eller måske en strikcardigan. Strik kan nemlig sagtens være praktisk og stilfuldt på samme tid. Alt efter materiale, farve og form kan du bruge strik i alle sæsoner.


Men strik er også tit skrøbeligt, fordi det som regel er lavet i naturlige materialer. Det betyder, at du skal passe godt på dit strik. Især når du skal vaske og tørre det. Vi hjælper dig med, hvordan du bedst behandler dit striktøj under vask og tørring.


Hvordan vasker man striktøj?

Uanset hvilke(t) materiale(r) dit striktøj er lavet af, er der 3 tips, som det er en rigtig god idé at huske på, hvis du skal vaske det. Læs mere herunder når vi uddyber hvert tip.

1. Tjek vaskeanvisningen

2. Vask ved lave temperaturer

3. Brug en skånsom sæbe til f.eks. uld


1. Tjek vaskeanvisningen

Vaskeanvisningen er altid et godt sted at starte. Så kan du nemlig se præcist, hvordan netop dette stykke tøj kan vaskes. Alt efter hvilket materiale dit strik er lavet i, og om der er påsyet knapper, pynt eller andet, kan det have betydning for, hvordan du skal håndtere det.


Noget strik må kun renses eller vaskes i hånden, mens andet sagtens kan klare en tur i vaskemaskinen. Hvis du vasker strik i maskinen, skal du bare huske at bruge et skånsomt program. De fleste vaskemaskiner har et program med finvask, hvor der er lave temperaturer og få omdrejninger. Du skal nemlig helst undgå at centrifugere dit strik for meget.


Hvis du skal vaske dit hjemmestrik, har du sikkert ikke en vaskeanvisning. Er du i tvivl om, hvordan strikken reagerer på vask, kan du starte med at vaske en strikkeprøve. Så behøver du ikke at tage nogle chancer med den ægte vare.


LÆS OGSÅ: Det betyder tøjets vaskesymboler


2. Vask ved lave temperaturer

Det meste strik bør ikke vaskes ved mere end 30 grader - maks 40 grader. Uanset hvordan du vasker det. Medmindre der er kommet skadelige bakterier på tøjet, er det ikke nødvendigt at vaske ved højere temperaturer.


Det er både godt for dit tøj og for miljøet, når du vasker ved lave temperaturer. Hvis du vasker i koldt vand ved mindre end 30 grader, skal du bare være opmærksom på, at der skal et særligt vaskemiddel til, så tøjet bliver ordentligt rent.


3. Brug en skånsom sæbe

Uanset om dit strik er lavet af bomuld, uld eller noget tredje, anbefales det at bruge en særlig sæbe, når du skal vaske strik. Almindeligt vaskemiddel er ikke godt for dit striktøj, fordi det risikerer at ødelægge materialets naturlige fibre. Brug derfor altid en skånsom sæbe til for eksempel uld.


Af samme grund bør du også altid holde dig fra pletfjerner. Det er et skrapt middel, som dit strik ikke kan tåle. Desuden har din strik heller ikke godt af at blive gnubbet, som man tit gør med pletter. Brug i stedet det skånsomme vaskemiddel.

For at mindske behovet for vask kan du bruge et ekstra lag under din strik

Hvordan vasker man strik i hånden?

Hvis du vil vaske din strik i hånden, kan du følge disse trin:

1. Fyld en balje eller håndvask med lunkent vand

2. Tilføj en skånsom sæbe til f.eks. uld og vask forsigtigt striktøjet

3. Lad det ligge i 5-10 minutter

4. Skyl forsigtigt sæben af i rent, lunkent vand

5. Pres og klem vandet af - ikke vride!


Strik skal helst vaskes så lidt som muligt, men hvis en vask ikke kan undgås, er det mest sikkert at gøre det i hånden - især hvis du er i tvivl om, hvorvidt det kan tåle en maskinvask.


For at mindske behovet for vask kan du bruge et ekstra lag under din strik. Hvis du har en strikbluse, kan du for eksempel tage en t-shirt på under. På den måde kan du bruge strikken i længere tid.


Særligt for vask af uld strik

Uld er et af de naturlige materialer, der ikke skal vaskes for meget. Faktisk siger man, at uld ofte er selvrensende, fordi det indeholder det naturlige fedtstof lanolin, som mindsker lugt og virker antibakterielt. Hvis du har noget strik i uld, kan du derfor tit nøjes med at lufte det udenfor i et par timer.


Særligt for vask af akryl

Akryl kan godt strække sig, så lige med det materiale er det ekstra vigtigt, at du følger vaskeanvisningen for at sikre, at det holder pasformen.


De syntetiske plastikfibre, som akryl består af, er meget varmefølsomme, så du bør altid undgå tørretumbler, strygejern, radiator og lignende.

Hvordan tørrer man en striktrøje?

Første (og vigtigste regel) er: drop tørretumbleren. Prøv i stedet denne fremgangsmåde:

1. Klem forsigtigt vandet ud af strikken

2. Læg strikken på et håndklæde

3. Rul håndklædet (med strikken i) sammen

4. Læg evt. pres på håndklædet ved at træde på det

5. Rul strikken ud og læg den på et tørt håndklæde, så den kan tørre færdig


Ligesom når du vasker din strik, er det vigtigt, at du er forsigtig, når du tørrer det. Derfor kan metoden ovenfor bedst anbefales. Du kan også trække strikken en smule, når du lægger den til tørre, så den holder sin oprindelige pasform. Og hvis du vil være på den sikre side, kan du bruge et målebånd til at finde den rigtige form, når strikken ligger til tørre.


Man kan måske fristes til at hænge sin strikbluse til tørre på en bøjle, men det er ikke en god idé. Når strikken er våd, er den også tung, og du risikerer derfor, at bøjlen laver buler og ændrer pasformen ved blandt andet skuldrene. Sørg derfor altid for at lægge strikken fladt, når den skal tørre.


Hvis din strik er krympet

Vi er nok mange, der frygter, at vores strik krymper, når vi vasker det. Måske kunne den ikke tåle at komme i vaskemaskinen, måske var temperaturen for høj, eller måske fik den en tur i tørretumbleren. Heldigvis behøver du ikke at smide dit striktøj ud, hvis uheldet er ude. Der findes nemlig et trick, du kan prøve, når din strik pludselig har skiftet størrelse.


1. Fyld en balje eller spand med lunkent vand og tilsæt et par spiseskefulde babyshampoo eller hårbalsam

2. Sørg for at arbejde shampooen eller balsammen ind i strikken og lad den ligge i blød i 5-10 minutter

3. Tag strikken op af vandet og klem overskydende vand af - uden at vride

4. Læg striktøjet på et tørt håndklæde og træk forsigtigt i stoffet så det får den rigtige form og størrelse

5. Lad tøjet ligge og tørre - gerne oven på et tørrestativ så der kommer luft under

6. Hvis der er behov for det, kan du gentage processen, når strikken er tør


Selvom der er chance for, at du kan få din strik tilbage, hvis den er krympet, er der ingen grund til at tage chancer, når du vasker den. Husk altid at passe på den og behandle den med omhu, når du vasker.


LÆS OGSÅ: Sådan forlænger du levetiden på dit yndlingstøj