Forlæng levetiden på dit yndlingstøj

Guide: Sådan forlænger du tiden på dit tøj

Når du har gjort et godt køb, og du har fundet det stykke tøj, som du har lyst til at bruge igen og igen, er det godt at vide, hvordan du kan passe godt på det, så det kan holde længst muligt.


Du skal især være opmærksom, når du skal vaske og tørre tøjet. Hvis du sørger for at vedligeholde dit tøj ud fra materialet, det er lavet af, er der større chance for, at du kan bruge det i lang tid.



Hvordan vasker man tøj?

Der er mange faktorer, som spiller ind, når du skal vaske dit tøj. Noget tøj kan maskinvaskes, andet kan kun vaskes i hånden. Det afhænger primært af tøjets materiale(r), farve(r) og eventuelle perler, knapper og lignende. Det bedste du kan gøre, når du skal vaske dit tøj, er at følge tøjets vaskeanvisning.


Vi kigger nærmere på de forskellige faktorer og forklarer, hvad du kan gøre før, under og efter tøjvask for at passe bedst muligt på dit tøj.



Bedste betingelser for skånsom vask

Når du skal vaske tøjet, er der nogle ting, du skal have styr på. Det ville være ærgerligt at hive tøjet ud af vaskemaskinen og finde ud af, at det er blevet ødelagt, fordi det ikke er blevet vasket rigtigt.


Start med at vurdere om det overhovedet er nødvendigt at vaske hele tøjet. Tøjet bliver slidt hver gang det vaskes, og man kan sagtens have tøj på flere gange, uden det behøver at blive vasket. Hvis du kan nøjes med at vaske enkelte steder på tøjet eller bare hænge det til udluftning udenfor, kan du både skåne det for unødigt slid og belaste miljøet mindre.



Tjek tøjets symboler

Hvis du vil være på den sikre side, når du skal vaske dit tøj, skal du tage et kig på tøjets vaskeanvisning. Her kan du som regel se en række symboler, som angiver, hvor høje temperaturer tøjet kan tåle, om det må maskinvaskes, hvor skånsomt det skal vaskes og lignende.


Der findes forskellige vaske- og rensesymboler, og vi har samlet dem alle i vores vaskeguide, hvor du kan læse om dem hver især.

Kom pletterne til livs

Det er aldrig sjovt at spilde eller på anden måde komme til at lave en plet på sit yndlingstøj. Er uheldet alligevel ude, skal du sørge for at behandle pletten, før du vasker - pletter bliver nemlig sværere at fjerne efter den første vask, og går pletten ikke væk, ved vi godt, hvor det stykke tøj havner. Det er jo de færreste, der er interesserede i at gå rundt i tøj med pletter på.


Når du skal fjerne en plet, kan du ofte klare det ved at følge tre simple trin:


1. Start med at lægge tøjet i blød med det samme.

2. Put pletfjerner, vaskemiddel/-pulver eller opvaskemiddel på og lad det virke.

3. Vask så tøjet som normalt og gerne ved 40 grader for at øge chancerne for at få pletten til at forsvinde.


Tag hensyn til materialerne

Det er vigtigt at have for øje, hvilket materiale dit tøj er lavet af, inden du vasker det. Det er nemlig meget forskelligt, hvad de forskellige materialer kan holde til. Bomuld er ofte meget ligetil at vaske, så det behøver du ikke at være nervøs for at ødelægge. Der er dog flere andre materialer, som du skal være opmærksom på, og du kan læse mere om de mest udbredte af slagsen herunder.


Silke

Silke er både smukt og blødt, men også svært at vedligeholde. Som udgangspunkt bør du vaske dit silketøj så lidt som muligt. Nogle gange kan du nøjes med at dampe det for at fjerne lugt og folder, men kræver det en vask, er det bedst at vaske tøjet i hånden. Vælger du at vaske i en vaskemaskine, skal det være ved så skånsomt et program som muligt ved lave temperaturer. Uanset om du vasker i hånden eller maskine, bør du bruge et vaskemiddel specielt til silke.


Uld

Ligesom silke er uld også et meget følsomt materiale, der ikke tåler megen vask. Overvej derfor om du kan friske det op ved at dampe det eller hænge det til udluftning fremfor at vaske det. Vasker du alligevel dit uldtøj så sørg for at give det maks 30 grader på et uld- eller håndvaskeprogram. Husk også at bruge uldvaskemiddel eller slet ingen.


Et ekstra tip til at passe på dit uldtøj og forlænge dets levetid er at bruge en skraber til forsigtigt at fjerne det fnuller, der kommer, når tøjet bruges. På den måde kan du bruge din yndlingsstrik sæson efter sæson.


Viskose

Et af de mest sarte materialer er viskose, som har stor risiko for at krympe eller miste form. Derfor er det vigtigt, at du bruger vaskemaskinens håndvaskeprogram til at vaske dit tøj i viskose. Derudover bør du også vaske tøjet så koldt som muligt og aldrig ved mere end 40 grader.


Denim

Selvom denim er meget slidstærkt, behøver det ikke at blive vasket for ofte. Nogle gange kan det være nok at hænge dine jeans op, mens du er i bad, så de kan få lidt damp eller at hænge dem udenfor til udluftning. Når du vasker dine jeans eller andet tøj i denim, er det bedst at give dem en koldere vask. Sørg også for at de ikke får for mange omdrejninger, så der slides mindst muligt på dem. På samme måde er det en god idé at vaske dem på vrangen, så de ikke mister farve.

Hold på farverne

Farvet tøj er fantastisk og kan give dit look masser af personlighed. Derfor vil det også være ærgerligt, hvis du ikke kan bruge det særlig længe, fordi farven falmer.


Inden du vasker dit farvede tøj sammen med andet tøj, er det en god idé at vaske det for sig selv eller med noget andet tøj, som har samme farve. Der kan nemlig godt være lidt overskudsfarve tilbage, som kan smitte af på andet tøj første gang, det bliver vasket.


Noget farvet tøj mister farve, når det kommer i kontakt med vand. Inden du smider det i vaskemaskinen, kan du teste farven ved at gnubbe en våd vatpind et sted på tøjet, der ikke er synligt, når du har det på. Det kan for eksempel være i en syning eller på indersiden af en lomme. Hvis farven smitter af på vatpinden, vil farven også hurtigt falme, når du vasker det.

Hvis du sørger for at passe godt på dit tøj før, under og efter vask, er der nærmest ingen grænse for, hvor lang tid det kan holde

Vask af stribet tøj

Det kan være udfordrende at vaske stribet eller generelt multifarvet tøj, for hvilke andre farver skal man vaske det sammen med? Man må gå ud fra, at producenten har taget højde for, at farvestofferne skal have en vis kvalitet, så man netop undgår, at de farver der er ét sted på tøjet ikke smitter af på et andet sted. 


Hvis du alligevel vil være på den sikre side, når du skal vaske dit stribede eller mønstrede tøj, anbefaler vi, at du starter med at lægge det i blød i eddike i en times tid, inden du skal vaske det første gang. Det er nemlig med til at holde på farverne. Derefter kan du vaske det første gang - enten i hånden eller for sig selv i vaskemaskinen. Når du skal vaske tøjet for eftertiden, skal du vaske det sammen med lyse farver.



Vælg den bedste vaskeform

Det er i høj grad materialet og din vaskemaskine, der afgør, om du skal vaske dit tøj i hånden, eller om det kan klare en tur i maskinen. Nogle materialer er som sagt meget skrøbelige, men mange nyere vaskemaskiner har vaskeprogrammer, som tager højde for det, og i de tilfælde kan du sagtens vaske dit tøj i maskinen.


Hvis du skal maskinvaske en BH eller noget sart tøj, kan du bruge en vaskepose, så du undgår at skade dit tøj. Udover at skåne dit tøj har vaskeposen også den funktion, at den kan hjælpe dig med at holde styr på dit tøj, så du nemt kan adskille det fra andet.


Brug de rette temperaturer

Hvis du kan, så sænk temperaturen når du maskinvasker dit tøj. Det er både godt for tøjet men bestemt også for miljøet. Hvis bare du vasker tøjet ved 30 grader i stedet for 40, sparer du omkring 30% på energiforbruget.


Der er nogen, der er bange for, at tøjet ikke bliver ordentligt rent, når man vasker koldere end normalt, men det er ikke tilfældet. Stort set al vaskemiddel og -pulver er udviklet til at kunne rengøre ved minimum 30 grader, men hvis du vasker helt ned på 15-20 grader, skal du være opmærksom på, at det kræver særligt vaskemiddel til koldvask, for at tøjet kan blive helt rent i det kolde vand.


Selvom meget tøj kan vaskes ved 30-40 grader, er der også noget, som helst skal vaskes ved 60 eller 90 grader. Det gælder for eksempel undertøj, sengetøj, håndklæder, karklude og lignende. Bakterier og støvmider forsvinder nemlig kun, hvis du vasker ved minimum 60 og helst 80 grader.



Pas på med vaskemiddel og skyllemiddel

Det er lidt en smagssag, om folk vasker med flydende vaskemiddel eller vaskepulver. Uanset hvilken form du bruger, er det vigtigt at følge doseringsvejledningen på indpakningen. Den tager udgangspunkt i vandets hårdhed, mængden af vasketøj og hvor beskidt tøjet er. På den måde kan du selv vurdere, hvor meget du skal bruge, men husk at tøjet ikke bliver mere rent, fordi du bruger mere vaskemiddel eller vaskepulver. Tværtimod risikerer du, at der kommer til at sidde sæberester i tøjet, når du tager det ud af vaskemaskinen.


Forskellen på flydende vaskemiddel og pulveriseret vaskemiddel er - ud over formen - at der ofte er tilsat blegemiddel i vaskepulveret. Det gør vaskepulveret til det bedste valg, hvis du skal vaske hvidt tøj. På samme måde kan du også købe flydende vaskemiddel, som er specielt udviklet til vask af sort tøj.


Skyllemiddel er typisk noget, der skiller vandene. Enten er man til det, eller også afholder man sig fra det. Fordelene ved skyllemiddel er, at det gør dit tøj blødt, det tilføjer duft, og det fjerner statisk elektricitet. Til gengæld risikerer du, at for eksempel dit sportstøj mister sin svedtransporterende effekt, hvis du bruger skyllemiddel, når du vasker det. Samtidig er der flere, der mener, at skyllemiddel er overflødigt, fordi det ikke renser tøjet, men derimod ofte øger risikoen for at få parfumeallergi.



Alternativer til vaske- og skyllemiddel

Hvis ikke man er tilhænger af pulveriseret eller flydende vaskemiddel, findes der alternativer, som er bedre for miljøet. Om de er lige så effektive som det klassiske vaskemiddel/-pulver er der dog delte meninger om.


Et efterhånden populært alternativ til vaskemidlet er sæbebær, sæbenødder, vaskeskaller eller vaskenødder. Egentlig er det bare forskellige navne for det samme miljøvenlige alternativ. Sæbebærrene kommer fra træet Sapindus Mukorossi, og det er bærrenes skaller, som bruges. De indeholder nemlig stoffet saponin, som skummer, når det kommer i kontakt med vand og dermed skulle gøre tøjet rent.


Vaskebolde eller vaskeæg er endnu et miljøvenligt alternativ til det traditionelle vaskemiddel. Når du skal vaske tøj, lægger du vaskebolden/-ægget ind i maskinen sammen med tøjet. Bolden eller ægget indeholder såkaldte vaskepiller, som er presset vaskepulver, og når tøjet så bliver vasket, afgiver pillerne sæbe. Samtidig har bolden eller ægget den effekt, at tøjet bliver skrubbet.


Hvis du vil have en erstatning for skyllemidlet, kan du bruge en smule hvid lagereddike. Det lyder måske ikke umiddelbart så lækkert, men tøjet kommer ikke til at lugte af eddike, og samtidig skulle eddiken efter sigende holde på farven og forhindre kalk i at sætte sig i tøjet. På den anden side er holdningen hos mange også, at det ikke kan betale sig at bruge eddike, fordi det ikke har samme effekt som skyllemidlet, og at det kan være dårligt for vaskemaskinen, hvis man bruger en forkert eddike. Prøv at sætte dig ind i henholdsvis skyllemidlet og eddikens funktioner inden du tager stilling til, om du skal vælge det ene eller det andet - eller måske droppe begge dele.



God pleje giver velholdt tøj

Der ligger en lige så vigtig opgave i at passe på dit plus size tøj, efter det er vasket, som der gør, når du skal vaske det. Kommer du for eksempel til at tørretumble din yndlingsstrik, kan du være sikker på, at den ikke passer længere. Og stryger du din fine skjorte ved for høj varme, er den heller ikke den samme som før. Derfor er det godt at have styr på, hvordan du skal behandle dit nyvaskede tøj, så du kan bruge det igen - og igen.



Undgå fejl under tørring

Noget tøj kan tørretumbles, men tørretumbleren slider også på dit tøj, så du risikerer, at tøjets holdbarhed forringes, samtidig med at det kan miste form eller krympe efter en eller flere ture i tørretumbleren.


Det er bedre for både tøj og miljø at lade det lufttørre - enten inde eller ude. Du kan sagtens tørre tøj udenfor hele året. Om vinteren tager det bare længere tid, fordi det er koldere, og solen ikke skinner lige så meget som om sommeren. Til gengæld skal du også være opmærksom på, at solen kan blege dit tøj, og det kan du undgå ved at vende tøjet på vrangen.


Når du skal lufttørre dit tøj, skal du også passe på med at hænge det på bøjle. Du risikerer nemlig at strække tøjet og give det uheldige former - især hvis det er en våd strik. I stedet kan du lægge tøjet fladt på for eksempel et håndklæde og lade det tørre på den måde. Hvis du bruger den metode, skal du bare huske at vende tøjet et par gange, så det tørrer ordentligt på begge sider.



Find den bedste teknik til strygning

At stryge tøj er ikke bare at lægge tøjet på et strygebræt og køre et varmt strygejern henover. Hvis du vil passe på dit tøj, bør du tage nogle forholdsregler, så du skåner det bedst muligt.


Du kender måske til at stå med strygejernet over den samme fold igen og igen, fordi den ikke er til at komme af med. Tørt tøj er sværere at stryge end fugtigt tøj. Derfor kan du sprøjte lidt vand på tøjet for at gøre det lettere. Du kan også vælge at lade være med at tørre dit tøj helt efter vask, så du når at stryge det, mens det hele stadig er fugtigt.


Når du stryger tøjet så vend vrangen udad. Det er det mest skånsomme for tøjet. Stryger du på retsiden, kan der komme skjolder eller farveændringer, hvis du bruger for høj varme eller for meget vand.


Hvis du er typen, der stryger i cirkler, er du langt fra alene om det, men faktisk er det ikke det mest optimale at gøre. Du risikerer nemlig at strække tøjet og ændre formen med de cirkulære strøg. Prøv i stedet for at stryge i lige bevægelser.



Hvor lang tid holder tøj?

Hvis du sørger for at passe godt på dit tøj før, under og efter vask, er der nærmest ingen grænse for, hvor lang tid det kan holde. Der er meget, du kan gøre for at forlænge dit tøjs levetid, men hvis du forholder dig til det, der står i tøjets mærke, er du godt på vej.