Når du skal købe strømpebukser, vil du helt sikkert støde på betegnelsen “denier”. Men hvis du også er en af dem, der ikke har helt styr på, hvad det egentlig betyder, så hjælper vi dig her.


Vi er mange kvinder, der har et eller flere par strømpebukser i skabet. De kan nemlig være helt essentielle, når man vil forme sit outfit. Uanset om du er til farver, mønstre eller de mere neutrale toner, så kan du finde et par strømpebukser, der passer til din stil. Denier spiller også en stor rolle - både for det visuelle udtryk og for følelsen. Derfor guider vi dig her i, hvad du skal holde øje med for at vælge det perfekte par til din stil og til sæsonen.


Læs mere herunder, når vi forklarer, hvad denier betyder, hvordan denier-skalaen fungerer, og hvordan forskellige denier-værdier påvirker udseendet og funktionen af strømpebukser.


Hvad er denier?

Denier, som oprindeligt er et fransk ord, spiller en central rolle, når det kommer til strømpebukser. Denier er den måleenhed, der bruges til at angive fibrenes lineære massefylde - mere specifikt strømpebuksernes tykkelse. Jo højere deniertal, jo tykkere og uigennemsigtige er strømpebukserne. Hvis du vil være sikker på at vælge de rigtige strømpebukser, er det derfor en god idé at holde øje med deniertallet, så du rammer plet med både udseende og komfort.


Denier-skala

Du kan bruge denier-skalaen til at få en indikation om, hvor gennemsigtige og varme strømpebukserne er. På skalaen herunder kan du få en idé om, hvilken denier dine strømpebukser skal have til at gå vinteren i møde, eller til lunere dage, hvor du blot har brug for et par tynde nylonstrømper.


Herunder ser vi nærmere på de forskellige og mest almindelige denier-værdier, og hvad de betyder for strømpebuksernes udseende og funktion.

Opaque

Ligesom at “denier” ofte bliver nævnt i forbindelse med strømpebukser, så gør “opaque” det samme. Begrebet “opaque” refererer til strømpebuksernes evne til at dække eller skjule huden. Opaque strømpebukser har et højt deniertal, og dermed et tæt og uigennemsigtigt materiale, der i lav grad eller slet ikke tillader huden at skinne igennem. Det gør dem til det oplagte valg, hvis du gerne vil have mere dækning - for eksempel om vinteren.


Opaque strømpebukser er perfekte til at skabe et elegant, ensartet look og er især populære i koldere måneder på grund af deres tykkere materiale, som giver ekstra varme. Samtidig findes de tit i forskellige farver og med mønstre. Det gør dem ekstra alsidige, og netop derfor er de også et populært valg for dig, der vil have et elegant udseende og samtidig holde dig varm.

Denier-tabel

Denier Tykkelse Gennemsigtighed
20 DEN Meget tynd Høj gennemsigtighed
30 DEN Tynd Let gennemsigtig
40 DEN Medium tynd Lav gennemsigtighed
60 DEN Medium tyk Lav gennemsigtighed
100+ DEN Meget tyk Opaque

Tåforstærkning

Nogle strømpebukser har tåforstærkning, som giver ekstra holdbarhed. Tåforstærkning hjælper med at forhindre, at strømpebukserne løber ved tæerne, og er især en god idé ved strømpebukser med lavt deniertal, fordi de i forvejen er sarte.


Tåforstærkning i strømpebukser er desuden med til at øge holdbarheden. Forstærkningen er også vigtig i strømpebukser med højere denier, da de ofte bruges i koldere vejr, hvor sko kan slide mere på strømpebukserne. Forstærkningen sikrer, at tåen ikke let bliver slidt eller hullet, og forlænger dermed strømpebuksernes levetid. For dem, der ofte oplever slid i tåområdet, kan strømpebukser med tåforstærkning være en ideel løsning.


Hvordan skal strømpebukser vende?

Front og bag kan være svært at se forskel på. Men det gør rent faktisk en forskel, hvordan du vender dine strømpebukser.


Om du vender dine strømpebukser rigtigt eller forkert er afgørende for både komfort og udseende. Du kan kigge i området omkring tå og hæl for at sikre, at de vender rigtigt. Når du trækker dem på, så tag fat i taljen på strømpebukserne og rul så benene op mellem hænderne. Start med fødderne at stikke fødderne i og føre strømperne opad. Juster forsigtigt undervejs for at undgå snoninger eller sammenklumpninger. Sørg for at skridtet sidder komfortabelt mod kroppen, og at stoffet er jævnt fordelt langs benene.


Denier i leggings

Denier i leggings er typisk højere end i strømpebukser på grund af deres slidstyrke og hyppige brug. Det skyldes, at leggings ofte bruges som yderlag og kræver ekstra slidstyrke og ingen gennemsigtighed. Højere denier i leggings sikrer, at de ikke bliver gennemsigtige og giver en mere holdbar, robust fornemmelse. Det er især vigtigt for sportsleggings, hvor bevægelsesfrihed og holdbarhed er nøglefaktorer. 


Leggings med høj denier tilbyder større uigennemsigtighed og holdbarhed, hvilket gør dem ideelle til hverdagsbrug.