Uskrevne regler til bryllup: Hvad skal du have på?

Uskrevne regler til bryllup: Hvad skal du have på?

Find ud af hvad du kan tillade dig, og hvad der er no-go, når du skal klæde dig på til et bryllup

Er der en fest, vi elsker, så er det et bryllup. Tanken om at bruge en hel dag på at fejre brudeparret og deres kærlighed til hinanden er fantastisk. Det er en stor dag for brudeparret, og derfor vil man selvfølgelig også gerne gøre noget særligt ud af festen og sig selv som gæst. 


Men hvor meget bør du egentlig gøre ud af dig selv og dit outfit - og hvordan? Kan du have en hvid kjole på? Hvad med rød? Og hvor lang skal din kjole være? Vi giver dig svar på de uskrevne regler der er om, hvad du må have på, når du skal til bryllup.


Find rundt i reglerne

Til et klassisk bryllup hvor værtsparret har brugt flere måneder på at planlægge dagen, skal de også kunne se, at du som gæst har gjort noget ud af dig selv og set frem til at fejre dem og deres særlige dag. Men hvordan er det nu, når man skal finde den rette plus size kjole til et bryllup? Kan man have sort kjole på til bryllup? Hvad betyder en rød kjole til et bryllup? Det hjælper vi med at svare på her.


Hvilket tøj tager man på til bryllup?

Hovedreglen er, at du som gæst ikke skal tage opmærksomhed fra brudeparret. Du bør have festligt tøj på, men der er samtidig uskrevne regler for, hvilke farver du ikke skal iklæde sig. Det kan også være en fordel at tænke på årstid og festens varighed, så du finder et outfit, der er behageligt at have på hele dagen.


Hold styr på farverne

Lad os kigge nærmere på de traditioner der er omkring farver, så du ikke går ud og køber en kjole, der ikke kan bruges til det kommende bryllup. Ikke alle brudepar går op i traditionerne, så det er en god idé at spørge bruden, hvis du er i tvivl om, hvad du kan tillade dig at tage på.


Der findes forskellige vaske- og rensesymboler, og vi har samlet dem alle i vores vaskeguide, hvor du kan læse om dem hver især.


Må man have hvidt på til bryllup?

Det korte svar er: nej. Den uskrevne regel om farven hvid er ganske simpel; Den hvide kjole er forbeholdt bruden, og som kvindelig gæst skal du helt undgå et outfit i hvide nuancer. For at få bruden til at føle sig speciel er det kun hende, der bærer hvidt på denne dag.


Må man have sort på til bryllup?

Sort er no-go til et bryllup. I sådan en sammenhæng vil sort nemlig forbindes med sorg, som jo er det modsatte af den følelse, et bryllup skal emme af. Vælger du alligevel at bruge den klassiske farve på f.eks. en nederdel, bør du kombinere med en overdel i en anden farve eller omvendt - bare du ikke udelukkende har sort på.


Må man have rødt på til et bryllup?

Man skulle måske tro, at farven rød ville være god til en kærlighedsfest, som et bryllup jo er, men faktisk bør du tværtimod undgå den. Det siges nemlig, at en rød kjole signalerer, at man er gommens elskerinde, eller at man ønsker at forføre ham. Der begynder dog at være flere og flere, som accepterer, at bryllupsgæsterne har rødt på - men forhør dig hos brudeparret inden du dukker op i en rød kjole.


Undgå at tiltrække opmærksomhed

Har du styr på, hvilke farver du skal holde sig fra, er du godt på vej mod et vellykket bryllupsoutfit. Der er bare endnu én vigtig tommelfingerregel, og det er, at du som kvindelig gæst ikke må overgå brudens kjole og dermed tiltrække for meget opmærksomhed.


Det vil sige, at du skal holde dig fra meget korte kjoler, gennemsigtige kjoler og meget nedringede kjoler. Det kan være svært at vide, om den kjole, du har i tankerne, er for meget, så det kan være en god idé at spørge bruden. Det er trods alt hende og hendes partners fest.

Tips til et godt bryllupsoutfit

Selvom der er flere traditioner og uskrevne regler, du skal holde styr på, når du som kvinde skal finde det perfekte bryllupsoutfit, så er der også mange andre muligheder.


Hvis vi skal opsummere traditionerne og koge det ned til, hvad du må, frem for hvad du ikke må, så kan du med fordel gå efter en kjole i afdæmpede farver, som er længere end til knæet og generelt ikke er for udfordrende.


Den dansevenlige kjole

Midikjolen skærer typisk omkring knæet og passer derfor ind i reglerne for kjolens længde, når du er gæst til et bryllup. En midikjole giver et feminint, let og lækkert udtryk, og bedst af alt er, at den komfortable længde tillader, at du kan danse hele aftenen uden at bekymre dig om ikke at træde på kjolen. Midikjolen er en god idé, hvis du skal deltage i et sommerbryllup, hvor temperaturen godt kan være i den højere ende.

Den lange kjole til både sommer og vinter

Et oplagt kjolevalg til brylluppet er maxikjolen. Den findes i et utal af farver og former, og kjolens længde gør den elegant at se på. På den måde kan du være flot klædt på uden at være for meget. Style den lange kjole med elegante smykker og stiletter eller gør looket mere nedtonet med et par flade sandaler og en naturlig makeup.

Farver til festen

Der er farver, du bør undgå, men der er også masser af farver, du gerne må møde op i. Et bryllup er en god anledning til at hoppe i en farverig kjole - men pas på ikke at være for farvestrålende, så du tager opmærksomhed fra bruden. Gå efter det sommerlige og feminine look med for eksempel en blå blondekjole, en blomstret kjole eller en lyserød plisseret kjole.

Shapewear med fokus på kroppens detaljer

Når den helt rette kjole er fundet, kan det være, du også skal have fat i noget godt shapewear. Shapewear skaber en flot silhuet og er perfekt at have under kjolen uden at gå på kompromis med komforten. Med en shapewear-kjole eller et par shapewear-shorts kommer den smukke kjole til sin ret.

Alternativer til kjolen

Er lange kjoler ikke lige sagen, kan du sagtens møde op i et par stilfulde habitbukser med en feminin top eller en klassisk skjorte. Du kan også skifte bukserne ud med en nederdel eller måske endda hoppe i en fin buksedragt.

Årstid og komfort

Uanset om valget falder på en kjole, et jakkesæt eller noget tredje, så er det en god idé at have årstiden in mente. Er det et sommerbryllup, kan det være en god idé at gå efter et outfit i lette materialer, mens et vinterbryllup mere indbyder til et varmere look.


Sidst men ikke mindst kan det være godt at huske på, at et bryllup ofte varer mange timer, så det vil være en fordel at vælge et outfit, der er behageligt at have på i lang tid.


Den bedste pasform

Om du vælger en lang kjole, en farvet kjole eller en tredje slags festkjole, er det altid godt at være opmærksom på pasformen. Alt efter hvilken figurtype du har, vil der være forskellige pasformer, som komplimenterer din krop bedst.


Sæt prikken over i’et med accessories

Når der er styr på selve tøjet, kan du overveje, om der skal tilføjes accessories til at give det sidste finish. 


Hvis du for eksempel har valgt en kjole i en neutral farve, kan du tilføje et par farverige stiletter, og hvis du synes, der mangler noget ekstra, kan smykker eller hårpynt også altid pifte et outfit op.


En flot frisure og fin makeup kan fuldende ethvert look, og hvis du har mod på det, kan du lægge en farverig festmakeup.


Rigtig god fornøjelse!