5 råd: Sådan plejer du dine læderstøvler

5 råd: Sådan plejer du dine læderstøvler

Der er masser af gode grunde til at investere i et par læderstøvler. De er stilfulde, de er praktiske, og de er alsidige. Og så er der mindst lige så mange gode grunde til at give dine læderstøvler pleje. Du forlænger støvlernes levetid, de holder sig pæne i længere tid, og det er generelt mere bæredygtigt.


Læderstøvler eller lædersko er noget, vi ser i modebilledet sæson efter sæson. Det er en evig klassiker, og det forstår vi godt. Et par læderstøvler kan være det, der sætter prikken over i’et i dit outfit. De kan fuldende en kantet stil, eller de kan give et råt modspil til et ellers feminint look.


Samtidig har læder flere funktioner, som gør det til det helt ideelle materiale, når det kommer til fodtøj. Over tid vil det tilpasse sig din fods facon, det giver dine fødder mulighed for at ånde, og det er et bæredygtigt materiale. Og så giver materialets robusthed en lang levetid - hvis altså du sørger for løbende, god behandling af dine læderstøvler.


Hvis du har brug for hjælp til, hvordan du vedligeholder og forlænger levetiden på dine nye læderstøvler, giver vi dig her 5 råd.

Vær opmærksom på dine nye læderstøvler

Allerede inden du tager dem i brug første gang, bør du starte behandlingen af dine nye læderstøvler. Vi anbefaler nemlig, at du imprægnerer dem som noget af det første. I punkt 3 herunder kan du læse mere om, hvordan du giver dit læder imprægnering, og hvorfor det er en god idé.


De første par gange du bruger dine nye læderstøvler, vil vi foreslå, at du bruger en strømpe i samme farvetone som dine støvler. Ligesom tekstiler kan læder nemlig godt afgive lidt farve i starten, når du bruger dine sko eller støvler. Men bare rolig; overskudsfarven forsvinder hurtigt og er ikke skadelig.


Måske synes du, at dine nye lædersko eller -støvler er lidt stive i det. Og det er de nok også. Men fordi læder er et naturligt materiale, vil det, efterhånden som det bliver brugt, forme sig efter din fod. Derfor kan det være, du skal starte med at gå skoene eller støvlerne lidt til.

Husk løbende at give dine læderstøvler pleje

Det er slet ikke så tidskrævende, som det måske lyder. Og så er det godt givet ud. For med den rette behandling og rengøring af dine læderstøvler, vil du kunne bruge dem i årevis. Selvfølgelig vil læder med tiden ændre en smule karakter, men hvis bare du sørger for løbende at rengøre, imprægnere og give fugt, så vil dine læderstøvler kun ældes med ynde.


1. Brug skånsom rengøring

Når du bruger dine læderstøvler, vil de selvfølgelig blive udsat for vind og vejr. Især hvis du bruger dem i de kolde måneder, hvor der er større sandsynlighed for, at de kommer i kontakt med regn, sne og mudder. Det er en god idé at holde dine støvler rene - både fordi det ser pænere ud, men også fordi læderet har det bedst sådan.


Den bedste måde, du kan rengøre dine læderstøvler på, er ved at bruge en hårdt opvredet klud. Der skal ikke være andet end vand på kluden, og det er vigtigt, at støvlerne ikke bliver alt for våde. Som regel er det nok med den våde klud, men hvis der skal mere til, kan du bruge en blød børste til at fjerne det snavs, som er mere genstridigt.


2. Tør dine støvler korrekt

Hvis du har været i gang med rengøring af dine læderstøvler, eller hvis du har været ude i vådt vejr, er det vigtigt, at du tørrer dine støvler rigtigt. Det kan være fristende at sætte dem hen til radiatoren eller i et varmeskab, men det må du love ikke at gøre. Læderet tåler ikke varmen, og den hurtige løsning kan i stedet resultere i udtørret læder og sprækker.


I stedet bør du lade de våde støvler tørre helt af sig selv ved stuetemperatur. Hvis de også er blevet våde eller fugtige indeni, kan du putte avispapir ind i støvlerne, så det kan absorbere noget af fugten.


3. Den vigtige imprægnering

Som sagt anbefaler vi, at du starter med at imprægnere dine læderstøvler eller lædersko som det første, når du har pakket dem ud. Det er nemlig første skridt på vejen mod god læderpleje.


Men det er ikke nok bare at imprægnere støvlerne, inden du tager dem i brug. Imprægneringen forsvinder nemlig med tiden, så du skal sørge for at imprægnere jævnligt for at bevare beskyttelsen. Når du igen skal til at imprægnere dine støvler, er det vigtigt, at du først rengør og tørrer dem som beskrevet i punkt 1 og 2.


Det kan være en fordel af give dine (helt rene) læderstøvler eller -sko flere lag imprægnering. Især den første gang. Giv hellere et jævnt lag 2-3 gange end ét tykt lag.


Hvis ikke dine læderstøvler får imprægnering, vil snavs og vand trænge ind i læderet, og det betyder, at læderet kan tage skade og blive hurtigt slidt.


Hvad er imprægnering?

Grunden til at det er vigtigt at give dit fodtøj i læder imprægnering er, at det er specielt udviklet til beskyttelse. Det ændrer ikke ved læderets udseende eller åndbarhed, men giver en usynlig beskyttelse mod snavs og vand, så det ikke trænger ind i læderet og sætter sig fast.


4. Giv fugt med skocreme

En vigtig del af plejen af dine lædersko eller -støvler er at give dem skocreme, så de forbliver pæne og velholdte. Skocreme renser ikke støvlerne, så husk at rengøre dem inden du smører det på.


Skocreme har de funktioner, at det opfrisker læderets farve og gør læderet smidigt. Ligesom med imprægneringen skal du også pleje dine læderstøvler med skocreme jævnligt.


Vælg en skocreme i samme farve som læderet og brug en bomuldsklud til at smøre det på. Det tager ikke mange minutter, og dine læderstøvler vil elske det.


5. Undgå at læderet tørrer ud

Vores sidste råd er måske også det vigtigste. Det er en opsummering af de andre råd, og det kan siges meget kort: undgå at læderet tørrer ud. Det er i virkeligheden det, det hele handler om.


Når det kommer til at give dine læderstøvler fugt, er det vigtigt, at behandlingen er forebyggende. Hvis først skaden er sket, og der er kommet revner i læderet, er det meget svært at få støvlerne til at blive helt pæne igen.


Eftersom læder er et naturligt materiale, vil det med tiden miste sine naturlige olier, så det bliver tørt og skrøbeligt. Derfor bør du altid have en god skocreme eller læderfedt i skoskabet, så du kan komme det udtørrede læder i forkøbet, og så dine læderstøvler eller lædersko kommer til at holde længere.

Undgå at læderet tørrer ud. Det er i virkeligheden det, det hele handler om

Når det er tid til at pakke støvlerne væk

Når sæsonen er slut, og det er tid til at give læderstøvlerne en velfortjent pause, er det en god idé at give dem en sidste behandling, inden du pakker dem væk. På den måde er det også er par friske støvler, du kan finde frem, når du igen får brug for dem.


Den bedste måde du kan opbevare støvlerne på er i en lukket skoæske, så de hverken bliver maste eller støvede. Læg dem i et skab, så der er tørt, og de ikke bliver udsat for sol eller varme. Du kan også vælge at lægge nogle skoblokke i støvlerne, så der er større chance for, at de holder formen.


Hvis du har sørget for løbende at give dine læderstøvler pleje, kan du bruge dem sæson efter sæson og få masser af glæde af dem.