Sådan undgår du svedpletter under armene

Sådan undgår du svedpletter under armene

Vi sveder alle. Uanset om det skyldes høje temperaturer, fysisk aktivitet, nervøsitet eller noget fjerde. Kroppen bliver nedkølet, når man sveder, så det er helt naturligt at blive våd under armene. Men det betyder ikke, at gule pletter under armene eller lugten af sved er hverken attraktiv eller ønsket. Især ikke i sociale situationer hvor man kan være bange for at løfte armene og afsløre svedpletter eller svedlugt.


Hvis du er en af dem, som gerne vil undgå svedpletter under armene, så giver vi dig her vores tips til netop det. Og hvis uheldet skulle være ude, får du også vores råd til, hvordan du kan fjerne de gule pletter.


4 grunde til at du får svedpletter under armene

Det kan være ret svært (hvis ikke umuligt) at undgå at komme til at svede nogle gange. Der er nemlig flere faktorer, som spiller ind, og det er ikke alle, du er herre over. Men når du kender nogle af årsagerne til sved under armene, kan det være nemmere at undgå det.


Herunder kan du se de 4 mest almindelige grunde til, at du får svedpletter under armene.


1. Naturlig svedproduktion: Nervøsitet, stress og generelt høj svedproduktion er helt naturlige årsager til sved under armene og dermed også svedpletter. Vores psykiske og fysiske tilstand påvirker svedproduktionen, og derfor er det også forskelligt fra person til person, hvor meget man sveder.


2. Fysisk aktivitet: Du har sikkert prøvet at få pulsen op og samtidig mærket, hvordan sveden pibler frem. Det er fordi, fysisk aktivitet får kroppens temperatur til at stige, og så forsøger kroppen at køle sig selv ned ved at lade svedkirtlerne producere mere sved.


3. Forkert valg af materialer: Det har meget at sige, hvilke(t) materiale(r) dit tøj er lavet i. Nogle materialer er mere åndbare end andre, og det bedste er at vælge naturmaterialer som bomuld og uld. Syntetiske materialer som polyester vil forhindre sveden i at blive absorberet og derfor give svedpletter.


4. Høje temperaturer: Når vejret er varmt, og temperaturerne stiger, vil kroppens temperatur også stige. Det betyder, at svedproduktionen øges i forsøg på at afkøle kroppen. Og det kan nemt resultere i svedpletter under armene.

Hvordan undgår man svedpletter under armene?

Der kan være forskellige grunde til, at man får svedpletter under armene, og derfor er der også forskellige måder at undgå det på. Uanset hvad årsagen er, kan det være en god idé at kigge på:


  • Brug af deodorant og antiperspirant
  • Undgå at springe tøjvaske over
  • Valg af materialer og pasform


Brug af deodorant og antiperspirant

Man skulle tro, at en deodorant eller antiperspirant ville være et godt middel, når det handler om at komme svedpletterne til livs. Men det er det kun, hvis du bruger den helt rigtige deo eller antiperspirant. Ellers vil det nemlig have modsatte effekt; så vil det være din deo, der giver de gule skjolder under armene.


Du kan sagtens bruge en deodorant eller antiperspirant, men det er vigtigt, at du vælger en, der ikke indeholder aluminium. Det er nemlig, når aluminiumsaltene kommer i kontakt med sved, at der sker en kemisk proces, som resulterer i gule pletter under armene.


Vær også opmærksom på at der er forskel på en deodorant og en antiperspirant. En deodorant virker bakteriedræbende og bruger typisk parfume til at fjerne lugten. En antiperspirant vil derimod lægge sig som en hinde på huden og forhindre sved i at trænge igennem.


Undgå at springe tøjvasken over

Det kan være fristende at springe en tøjvask over, hvis du ved, at du alligevel skal bruge tøjet igen snart. Men det kan altså ikke anbefales. Jo flere gange du dropper tøjvasken, jo sværere bliver det at fjerne både svedlugt og de gule skjolder på tøjet. Sørg i stedet for at vaske hver gang du har brugt tøjet.


Valg af materialer og pasform

Dit tøj har også meget at sige, hvis du vil undgå svedpletter under armene. Vi anbefaler, at du går efter en overdel i naturmaterialer som bomuld, hør, viskose eller lignende. Det er nemlig materialer, som lader huden ånde og absorberer sveden.


LÆS OGSÅ: Om hørkjoler og materialet


Til gengæld skal du holde dig fra syntetiske materialer som polyester, akryl og lignende. Huden kan ikke ånde i det, og sveden absorberes ikke. Kort sagt har de den modsatte effekt end den, der ønskes.


Ud over materialerne kan det også være en god idé at kigge på pasformen, hvis du har problemer med sved under armene. Sidder tøjet for stramt, er der større risiko for, at du oplever svedpletter. Vælg i stedet en løs pasform for bedre luftcirkulation og mindre ophobning af sved. Du kan også bruge kortærmede overdele eller overdele helt uden ærmer.

Det kan du gøre mod svedpletter og misfarvninger

De gule pletter under armene kan være både uvelkomne og svære at komme af med. Derfor giver vi dig vores råd til, hvordan du kan forebygge dem, og hvordan du fjerner de genstridige pletter, hvis de alligevel har fundet vej til dit tøj.


Forebyg gule pletter på hvidt tøj

Når du gerne vil undgå svedpletter på tøjet, er der et par ting, du kan gøre. Du kan selvfølgelig gå efter tøj med svedstoppende membran. Det ekstra lag forhindrer sveden i at trænge igennem til det yderste lag stof.


Din antiperspirant kan også være et godt middel til at undgå svedpletter - men kun hvis du vælger den rigtige, som vi har nævnt tidligere. Vælg en uden for mange kemikalier, da det er dem, der giver de gule pletter, når de kommer i kontakt med bakterierne fra din hud eller dit tøj. Sørg også for at lade din hud tørre helt efter du har taget deodorant på, så der ikke sidder nogle rester, der kan lave pletter.


Fjern svedlugt og gule svedpletter

Det første tip er at starte med at behandle tøjet så hurtigt som muligt. Jo længere tid du lader det ligge efter svedpletterne eller svedlugten er kommet, jo sværere bliver det at fjerne det igen.


Der er forskellige måder, du kan forsøge at fjerne svedpletter og -lugt på. Uanset hvilke midler du bruger, vil der være risiko for at skade tøjet en smule. Vær derfor forsigtig.


Nogle gange kan du være heldig, at det er nok bare at vaske tøjet med noget godt og effektivt vaskemiddel. Andre gange kan du være nødt til at putte pletfjerner på de svedramte områder og lægge tøjet i blød i 10 minutter, inden du vasker det normalt. Ved de mere genstridige pletter kan du også putte pletfjerner i vaskemaskinen sammen med det normale vaskemiddel.


Er du mere til de traditionelle midler, kan du bruge natron eller eddike. Prøv at blande 3 dele eddike med 10 dele vand og lad tøjet ligge i blød i blandingen i et par timer eller natten over. Vrid og skyl tøjet og vask det derefter som du plejer. Gentag processen hvis det er nødvendigt.


Du kan også lave en natron-blanding ved at blande natron med lidt vand, til det får en konsistens, som gør, at du kan smøre det ud. Gør tøjet fugtigt og smør blandingen på sved-områderne. Du kan gnubbe tøjet let, hvis du vil. Lad det ligge i et par timer og skyl blandingen af. Vask til sidst tøjet som du plejer.


Hvad kan man bruge i stedet for en deodorant?

Hvis du gerne vil undgå at bruge deodorant, er der også andet, du kan gøre for at undgå svedpletter under armene. Du kan gå efter mønstret tøj, du kan bruge en undertrøje under din overdel, eller du kan sørge for at have skiftetøj med. Det er simple tricks, som kan gøre en stor forskel.

Kom svedpletterne til livs

Det er aldrig rart at have svedmærker eller gule pletter på tøjet, men som vi har beskrevet, er der flere ting, du kan gøre, hvis du, som så mange andre, har de problemer. Du kan komme langt ved at bruge den rigtige deo eller antiperspirant, ved at vælge det rigtige materiale og ved at vaske dit tøj ofte nok. Og skulle du alligevel have fået gule skjolder på tøjet, kan vaskemiddel, pletfjerner, eddike og natron hjælpe dig af med dem.


Hvis de forskellige metoder ikke hjælper med dine svedproblemer, eller hvis det er så stort et problem for dig, at det påvirker dine sociale relationer, kan du vælge at gå til lægen. Her kan du få hjælp til anden behandling.