Outdoor-guide: Vælg det rette vandretøj

For mange er en tur ud i naturen ren afslapning eller et spændende eventyr – måske du kan nikke genkendende til det. Ofte vil det også være en oplagt aktivitet, du kan lave sammen med familien, med vennerne eller for den sags skyld selv. Uanset hvad, så er det vigtigt at være iklædt det rette vandretøj, så du har de bedste forudsætninger for en god oplevelse.Hvad er godt vandretøj?

”Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig beklædning”. Den sætning har du med garanti hørt før. Måske der er noget om snakken? Har du styr på din påklædning og fodtøj, vil du som oftest få en bedre oplevelse. Uanset om du er på udkig efter vandretøj til sommer eller vinter, stiller det nogle krav til din beklædning. Men hvad er så godt vandretøj til damer? Det vigtigste er, at du kan holde dig varm og tør uanset vind og vejr. Det betyder også, at du bliver nødt til at være omstillingsparat til diverse vejrforhold.


Husk trelagsprincippet

Netop fordi du aldrig kan være 100% sikker på vejret, er det vigtigt, at du kan tilpasse dig vejrforholdene i dit hikingtøj. Når du er aktiv, vil din krop automatisk blive kølet ned, hvis dit tøj er fugtigt og vådt. Med trelagsprincippet kan du både isolere og ventilere kroppen og dermed undgå at blive kold og våd.


 • Det inderste lag tøj bør ikke være for tykt, så det nemmere kan transportere sveden væk fra din krop. Gå efter uld eller et syntetisk materiale.
 • Det mellemste lag skal gerne være varmt og åndbart. Her ville du især kunne anvende en uldtrøje eller fleecejakke, da begge dele sørger for at holde din krop varm og lader din krop ånde.
 • Det yderste og sidste lag skal beskytte dig mod vind, vand og kulde, og det skal derfor helst være både vind- og vandtæt. Du vil derfor med god grund kunne anvende vind- og vandtætte skaljakker. Som alternativ ville du også kunne gøre brug af en almindelig regnjakke.

Find den funktionelle jakke

Uanset hvornår på året du begiver dig ud på eventyr, er det vigtigt at have styr på jakken. Udover at holde dig varm og tør vil den ideelle outdoor-jakke give dig en god bevægelsesfrihed og åndbarhed.


Om sommeren kan det være tilstrækkeligt med en let jakke til at tage den lette brise og beskytte dig mod solen. Er du til gengæld på jagt efter forårs- eller efterårsvandretøjet, vil en softshelljakke være et godt træk. Den er både vind- og vandtæt og giver din krop mulighed for at ånde. Om vinteren eller når det er koldt, kan du med fordel supplere med en fleecejakke.


Er det vådt i vejret, er en regnjakke naturligvis også ideel. Du bør dog være opmærksom på både vandsøjletryk og tapede sømme. Vandsøjletrykket skal helst ligge mellem 5.000-10.000 m.m. Med det tryk kan du holde både byger og kraftig regn ude. Som det sidste bør du tjekke, at regnjakken har tapede sømme, så vandet ikke trænger ind, og du fortsat kan holde dig tør. Du kan læse mere i vores guide om vandtæthed og åndbarhed.

Vælg den rette overdel

Når du først er i bevægelse, vil du hurtigt få varmen. For at undgå at du bliver våd på kroppen og derefter kølet ned, bør du vælge en svedtransporterende overdel, du kan ånde i. Her vil vi igen fremhæve uld og syntetiske materialer. Deres funktionelle egenskaber er med til at give din krop de bedste forhold under vandringen. Skulle det være køligt, kan en fleecetrøje være oplagt. 

De praktiske og smarte outdoor-bukser

Inden du begiver dig ud på en længere vandretur, bør du overveje et par outdoor-bukser. Der findes flere typer hiking-bukser. Fælles for dem er, at deres særligt funktionelle materiale vil sikre dig en god komfort og åndbarhed. Nogle af bukserne kommer med praktiske lommer, som er ideelle til mindre ting, du måtte have brug for undervejs. Herudover findes der også skalbukser, som holder vind og vand ude, og ligesom hiking-bukserne giver de dig en god ventilation. Du kan derfor med fordel anvende dem i flere slags vejr. 

Godt at vide om fodtøj

Skal du ud på kortere ture, hvor terrænet ikke er udfordrende, ville du formentlig kunne klare dig med et par vandresko. Men skal du til gengæld afsted med lidt oppakning og i et mere udfordrende terræn, bør du overveje et par vandrestøvler. De vil give dig en bedre støtte til anklerne. Chancen for at vrikke om vil derfor også være mindre.


Når du først har styr på fodtøjet, skal du tænke over dine strømper. Har du plads i skoen, kan det være en god ide med et lag tynde sportsstrømper i kunststof inderst og uldsokker yderst. De to lag sokker vil gnide mod hinanden i stedet for mod din hud. På den måde er du godt på vej til at nedsætte risikoen for vabler. 


Hvad skal jeg have med på vandretur?

Hvis du skal på en lang vandretur, er det særligt vigtigt at have styr på de ting, du skal have med. Du vil hverken have for lidt eller for meget med - du skal trods alt bære det hele vejen. Du kan eventuelt lade inspirere af nedenstående til din egen pakkeliste. Indholdet vil naturligvis variere alt efter årstid:


 • Vandrerygsæk
 • Kort og eventuelt kompas
 • Halsedisse
 • Handsker
 • Vabelplaster
 • Førstehjælpssæt
 • Solcreme
 • Myggespray
 • Solbriller
 • Powerbank
 • Pandelampe
 • Lommekniv
 • Mad og drikke
 • Plastikpose til skrald

5 gode råd til din tur

Udover den rette beklædning og en godt pakket rygsæk får du her fem råd, som du kan tage med dig:


 1. Husk at drikke nok vand, og endnu mere om sommeren.
 2. Sørg for at få noget at spise, så din krop har noget at forbrænde.
 3. Medbring vabelplaster, så vablerne ikke ødelægger din tur.
 4. Tjek for flåter med det samme, du kommer hjem, hvis du har været i naturen.
 5. Stræk ud efter din tur, også gerne undervejs, så du kan undgå at blive øm i kroppen.


 Med det sagt vil vi ønske dig en god tur ud i naturen. Og husk: Alt vejr er outdoor-vejr!