Økologisk tøj: dette skal du se efter

Økologisk tøj: dette skal du se efter

Du kender sikkert til økologiske fødevarer, men hvad med økologisk tøj? Hvis du vælger økologiske fødevarer for at passe på med, hvad du putter i din krop, bør du måske også vælge økologisk tøj for at passe på med, hvad du putter uden på din krop.


Det kan især være en god idé at gå efter økologisk tøj, hvis det er noget, som du har på inderst mod huden eller noget, som du bruger meget. Det kan for eksempel være nattøj, undertøj eller bare din yndlingsbluse.


Hvad er økologisk tøj?

Helt grundlæggende defineres økologisk tøj som tøj, der er produceret af økologiske naturmaterialer (såsom økologisk bomuld og uld) uden brug af pesticider, kunstgødning og genmodificering. Der er ingen krav til den efterfølgende produktion, men hvis du køber økologisk tøj, kan du være sikker på, at kriterierne for selve naturmaterialerne i tøjet er blevet imødekommet.

Kend tøjets mærkninger

Selvom der produceres masser af organisk tøj, er det ikke nødvendigvis miljøvenligt tøj. Tøj i økologisk bomuld er mindre belastende for miljøet, men hvis du vil tage skridtet videre og købe bæredygtigt tøj, som ikke bare er økologisk, men også miljøvenligt, er der nogle mærkninger, du skal holde øje med.


Det kan være dyrt og tidskrævende at få hvert enkelt stykke tøj certificeret, og derfor kan du komme ud for, at nogle virksomheder ikke har en mærkning på deres økologiske tøj til kvinder, selvom det egentlig lever op til kravene til for eksempel økologisk tøj. I de tilfælde kan det stå i produktbeskrivelsen eller vaskeanvisningen. Hvis du vil være på den sikre side, bør du dog altid gå efter de officielle mærkninger.


GOTS

Når det kommer til økologisk tøj, er den bedste mærkning, du kan finde, GOTS (Global Organinc Textile Standard). Ud over at GOTS-mærket garanterer, at minimum 70% af fibrene er økologiske, stiller det også krav til kemi, miljø og socialt ansvar.


GOTS er det mærke, der stiller de højeste krav til både miljø og socialt ansvar. Derudover er det et globalt mærke, som er gældende på tværs af landegrænser. Det betyder, at du for eksempel sagtens kan købe en økologisk kjole i dit nærområde og stadig være sikker på, at kravene er overholdt, selvom kjolen er produceret uden for landets grænser.


Svanemærket

I norden kan du støde på Svanemærket, når du køber alt fra husholdningsprodukter til tøj. Svanemærket garanterer ikke, at produktet er økologisk, men det viser, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for dets varegruppe. For at kunne blive Svanemærket skal et produkt leve op til strenge krav om brug af kemikalier og materialer samt krav til gode arbejdsforhold.


Blomsten

EU-blomsten bruges til at sikre høje standarder for miljøvenlighed ved produkter på markedet i Europa. Blomsten tager højde for hele produktets rejse fra produktion til forbrug og stiller krav til råvarer, kemikalier og miljøbelastning generelt. Et blomstermærket produkt vidner altså om høj miljøbevidsthed, og du kan derfor trygt købe produkter med denne mærkning.


OEKO-TEX

Selvom navnet måske kunne antyde det, så har OEKO-TEX-mærket intet med økologi at gøre. Til gengæld er tøj, der har denne mærkning, blevet testet for en lang række kemikalier, som kan være skadelige, allergifremkaldende eller kræftfremkaldende. Der stilles ikke krav til selve produktionen af tøjet, men det garanteres, at tøjet ikke indeholder udvalgte kemikalier over en vis grænseværdi.

Hvorfor økologisk tøj?

Når du køber økologisk tøj, passer du først og fremmest bedre på både dig selv og miljøet. Du skåner din krop for skadelige kemikalier, og du udsætter miljøet for langt mindre forurening. Derudover er kvaliteten på økologisk tøj ofte bedre - det har blandt andet blødere og stærkere fibre, større absorberingsevne og mindre tendens til at danne fnug.


Når du køber økologisk tøj, passer du bedre på både dig selv og miljøet.


Hold øje med vores Reflect-mærkat

Hos Zizzi går vi selvfølgelig op i at passe godt på hinanden og vores miljø. Derfor vil du også finde flere produkter, som tager højde for netop det - vi kalder vores koncept for Reflect. Det er vores guide til at træffe mere reflekterede valg, når du shopper hos os.


Du kan kende disse varer på deres Reflect-mærkat. Varer med dette mærkat indeholder mindst - og ofte mere end - 50% økologisk bomuld, 30% genanvendt polyester, 50% Lenzing™ EcoVero™ Viskose eller 50% Lenzing TENCEL™.


Hvis du har lyst til at læse mere om, hvordan vi hos Zizzi kan bidrage til forandringer, der gavner verden, kan du gøre det på vores Reflect-side.