Vaskeguide

Er du i tvivl om, hvordan du skal behandle dit tøj?
Få hjælp i vores guide her!

Vaskeguide

Når du har købt et stykke tøj hos Zizzi, kan du være sikker på, at kvaliteten er i højsædet. Derfor vil det også være ærgerligt at ødelægge tøjet, fordi det bliver vasket forkert eller uhensigtsmæssigt.

For at undgå at dit tøj ændrer sig under tøjvask, anbefaler vi, at du altid følger de vaskeanvisninger, som sidder i tøjet. For at afklare symbolernes betydning har du her en forklaring på hvert enkelt symbol. Skulle det ske, at du har købt tøj hos Zizzi og ser vaskesymboler, som ikke er beskrevet her, er du meget velkommen til at kontakte os.

Generelt er det en god idé at vaske dit nye tøj, inden du bruger det. Og det bedste råd er, at jo bedre du behandler dit tøj, jo mere fornøjelse kan du få ud af dit køb.

Naturmaterialer

Har du tøj i naturmaterialer såsom silke og uld, skal du være opmærksom på, at det anbefales at benytte vaskemidler, der er beregnet til disse typer materialer.

For naturmaterialer gælder det også, at disse ikke kan indfarves på samme måde og lige så effektivt som kunstige materialer. Der kan derfor ske en naturlig afmatning af farvernes intensitet efter brug og vask. Afmatningen vil ske som en stille og rolig proces - i takt med brugen af tøjet og også i forhold til hvor ofte tøjet vaskes. Du vil med andre ord ikke opleve en pludselig kraftig afmatning.
Viskose skal behandles som et naturmateriale.

Perler, pailietter, broderier og lign.

Hvis tøjet må vaskes i maskinen, anbefaler vi, at du bruger en vaskepose. Det vil skåne tøjet og de detaljer, det har. Vær opmærksom på at disse detaljer som oftest er håndlavede og derfor er sårbare.

Vaskesymboler

Normal maskinvask
Tromlen i maskinen kan fyldes på normalvis. Det anbefales, at man altid kan have en oprejst hånd imellem det tørre tøj i tromlen og dennes kant. Følg altid leverandørens anvisning af temperatur.

Skånsom maskinvask / Skånsom uldvask
Fyld kun tromlen halvt op med andre produkter der ligeledes har brug for skånsom vask.

Ekstra skånsom maskinvask / Skånsom uldvask
Fyld kun tromlen 1/3 op. Brug eventuelt en vaskepose eller anvend uld-/silkeprogram hvis varen er af disse materialer. Husk ekstra skånsom centrifugering.

Håndvask
Max. temperatur er 40 grader – du skal kunne have hånden i vandet. Vær forsigtig når du vasker og vrider vandet ud af tøjet. Tøjet er sikkert delikat eller har detaljer, der kan gå i stykker ved hårdhændet behandling.

Må ikke vaskes

Symboler for blegning

Kan bleges
Vær opmærksom på at enhver form for blegning er hård ved tøjet, og at det med tiden vil svækkes i fibrene og derved blive ødelagt. Du bør kun blege dit tøj, når det er yderst nødvendigt.

Kan kun bleges med oxygen

Tåler ikke at blive bleget

Rensesymboler

Kan tåle rens
med kulbrinte

Kan tåle skånsom rens
med kulbrinte

Kan tåle rens med
perklor eller kulbrinte

Kan tåle skånsom rens
med perklor eller kulbrinte

Må ikke renses

Kan tåle professionel vådrens
Nedsat temperatur, skånsom mekanisk
behandling og høj vandstand

Kan tåle skånsom
professionel vådrens

Kan tåle ekstra skånsom
professionel vådrens

Tørresymboler

Kan tørretumbles
ved lav temperatur

Kan tørretumbles
ved normal temperatur

Tåler ikke at blive
tørret i tørretumbler

Dryptørring
Hæng tøjet på en bøjle så det hænger frit og kan tørre

Liggetørring
Læg tøjet på f.eks. et håndklæde og lad det tørre

Hængetørring
Brug tørrestativ eller lignende

Skal tørre i skyggen

Strygesymboler

Kan stryges ved lav temperatur
Maks. 110 grader (trin 1 på strygejern)

Tøjet kan højst sandsynligt ikke tåle damp, så vær opmærksom på dette. Vær også opmærksom på at intet tøj tåler høj temperatur i længere tid, og at der ved høje temperaturer derfor er risiko for at skade tøjet.

Kan stryges ved middel temperatur
Maks. 150 grader (trin 2 på strygejern)

Vær opmærksom på at intet tøj tåler høj temperatur i længere tid, og at der ved høje temperaturer derfor er risiko for at skade tøjet.

Kan stryges med høj temperatur
Maks. 200 grader (trin 3 på strygejern)

Vær opmærksom på at intet tøj tåler høj temperatur i længere tid, og at der ved høje temperaturer derfor er risiko for at skade tøjet.

Tåler ikke at blive strøget