ÅNDBAR OG VANDTÆT GUIDE

VANDTÆT MATERIALE

Vandtætte materialer forhindrer vand i at komme igennem, de har egenskaber der holder regn og sne ude og holder kroppen tør. Vandtæthed måles i den mængde af vand, målt i mm, der kan presses på materialet før der kommer vand igennem. Vandtæt stof fremstilles ved at laminere eller dække materialet med en vandtæt membran.

1000mm
Lav ydeevne. Bruges normalt til billigere produkter. Kan bruges til praktiske formål.

3000mm
God og stærk ydeevne. Bruges ofte til produkter, hvor man som kunde har høje krav til tøjets ydeevne.

5000mm
Meget god ydeevne. Bruges til mærker hvor der er behov for en høj ydeevne. F.eks. regntøj hvoraf der ønskes høj vandtæthed i deres produkter.

10.000mm
Ekstrem høj ydeevne, bruges primært på produkter, der skal kunne holde til ekstreme forhold.

ÅNDBARHED

Åndbare materialer tillader sved at komme igennem, så det kan forsvinde væk fra kroppen. Åndbarhed måles ved den hastighed sved passerer igennem materialet. Måles i gram sved pr. m2 stof igennem 24 timer (g/m2/d).
At lave et materiale åndbart opnåes ofte ved at bruge en membran der består, af en masse bittesmå huller. Disse huller er for små for en vanddråbe at passere, men store nok til at luftmolekyler og dermed sved kan komme igennem.

Under 800 g/m2/d
Lav ydeevne, ses normalt brugt ved soft shell jakker, gør det komfortabelt for bæreren under fysisk aktivitet.

800-3000 g/m2/d
Middel ydeevne, bruges ofte til skijakker og nogle soft shells. Bruges også normalt til regntøj for at sikre at kroppen kan ånde, mens man holdes tør.

Over 3000 g/m2/d
​​​​​​​Høj ydeevne, bruges normalt til professionelle skijakker og andet tøj hvor en høj ydeevne er vigtig.

VASK

Ved produkter med specielle egenskaber som vandtæthed og åndbarhed er det vigtigt at behandle tøjet rigtigt, for at sikre en lang levetid og ydeevne.

Vaskeinstruktionen skal følges nøje, og der skal bruges produkter lavet specielt til denne type materiale. Dette sikrer, at membranerne på materialet holder længere, og dermed beholder produktet de specielle funktioner længere. Hvis produktet ikke behandles korrekt, bliver membranen beskadiget og dens specielle egenskaber forsvinder hurtigt.

TAPEDE SØMME

For at sikre at et produkt bliver fuldstændig vandtæt kan man dække alle sømme med en speciel tape. Denne tape højner produktets egenskaber og bruges ved regntøj og noget skitøj.