ÅNDBAR OG VANDTÆT GUIDE

VANDTÆT MATERIALE

Vandtætte materialer forhindrer vand i at komme igennem, de har egenskaber der holder regn og sne ude og holder kroppen tør. Vandtæthed måles i den mængde af vand, målt i mm, der kan presses på materialet før der kommer vand igennem. Vandtæt stof fremstilles ved at laminere eller dække materialet med en vandtæt membran.

1000mm
Lav ydeevne. Bruges normalt til billigere produkter. Kan bruges til praktiske formål.

3000mm
God og stærk ydeevne. Bruges ofte til produkter, hvor man som kunde har høje krav til tøjets ydeevne.

5000mm
Meget god ydeevne. Bruges til mærker hvor der er behov for en høj ydeevne. F.eks. regntøj hvoraf der ønskes høj vandtæthed i deres produkter.

10.000mm
Ekstrem høj ydeevne, bruges primært på produkter, der skal kunne holde til ekstreme forhold.

ÅNDBARHED

Det særlige ved åndbare materialer og det, der gør dem behagelige at have på, er, at sveden kan trænge igennem og dermed komme væk fra kroppen. Det kan den fordi der anvendes en speciel membran i disse materialer. I membranen er der en masse huller, som har en størrelse, der gør at sved kan passere, men vanddråber ikke kan.
Der findes forskellige grader af åndbarhed, som afhænger af, hvor hurtigt sveden passerer gennem materialet. Måden man måler åndbarhed på er ved at kigge på, hvor mange gram sved der er pr. m2 stof over 24 timer (g/m2/d).

Under 800 g/m2/d
Lav ydeevne, ses normalt brugt ved soft shell jakker, gør det komfortabelt for bæreren under fysisk aktivitet.

800-3000 g/m2/d
Middel ydeevne, bruges ofte til skijakker og nogle soft shells. Bruges også normalt til regntøj for at sikre at kroppen kan ånde, mens man holdes tør.

Over 3000 g/m2/d
​​​​​​​Høj ydeevne, bruges normalt til professionelle skijakker og andet tøj hvor en høj ydeevne er vigtig.

VASK

Ved produkter med specielle egenskaber som vandtæthed og åndbarhed er det vigtigt at behandle tøjet rigtigt, for at sikre en lang levetid og ydeevne.

Vaskeinstruktionen skal følges nøje, og der skal bruges produkter lavet specielt til denne type materiale. Dette sikrer, at membranerne på materialet holder længere, og dermed beholder produktet de specielle funktioner længere. Hvis produktet ikke behandles korrekt, bliver membranen beskadiget og dens specielle egenskaber forsvinder hurtigt.

TAPEDE SØMME

For at sikre at et produkt bliver fuldstændig vandtæt kan man dække alle sømme med en speciel tape. Denne tape højner produktets egenskaber og bruges ved regntøj og noget skitøj.